Utan vaccin får vi inte stopp på coronapandemin.
Utan vaccin får vi inte stopp på coronapandemin. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Karin Pihl: Nu måste förorten vaccineras

I Angered är bara drygt hälften vaccinerade. Det skapar mänskligt lidande, hälsomässiga ojämlikheter och driver på coronasmittan.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Om knappt tre veckor släpps coronarestriktionerna. Kultur- och idrottsvärlden jublar, liksom restaurangägarna.

Några som dock inte är lika glada är smittskyddsläkare och vårdpersonal. Runtom i landet oroar sig läkare och sjuksköterskor för att trycket på vårdavdelningarna kommer att öka när samhället öppnar den 29 september.

De som i dagsläget kräver sjukhusvård för covid-19 är främst personer som inte är fullvaccinerade. Under juni och juli var ingen som låg inne på IVA varit vaccinerad med två sprutor. Få vaccinerade blir allvarligt sjuka. Ändå är det många som fortfarande är tveksamma till vaccin.

I Göteborg är vaccintäckningen ojämnt fördelad. I slutet av augusti rapporterade GP att det är stora skillnader mellan olika stadsdelar. I Majorna-Linné och Västra Göteborg är över 80 procent vaccinerade med minst en dos. Motsvarande siffra i Angered är 52 procent. Antalet coronafall är föga förvånande betydligt högre i de områden där vaccintäckningen är som lägst.

ANNONS

Samma mönster finns i andra delar av landet. Områden med många utrikesfödda och där utbildningsnivån är låg har generellt sett färre vaccinerade.

LÄS MER: Lätt att glömma bort framgångsberättelsen om vaccin

Detta måste förändras. För att undvika lokala smittoutbrott, med mänskligt lidande och belastning på vården som följd, måste vaccintakten skruvas upp. Nu gäller det att vara kreativ för öka intresset för att skydda sig själv och sin omgivning.

I Angered arbetar ett flertal kulturtolkar för att hjälpa människor att boka tid. Den lokala moskén uppmuntrar medlemmarna att vaccinera sig. Detta är utmärkt och viktigt. Men det krävs fler insatser.

Framförallt är det de unga som tackar nej till vaccinet. I Folkhälsomyndighetens statistik är 74 procent av de infödda 20-29-åringarna vaccinerade med en dos. För unga födda utanför Sverige är cirka fyra av tio vaccinerade. Vaccintäckningen bland äldre utrikesfödda är betydligt bättre, runt 80 procent, men det innebär ändå att två av tio är ovaccinerade och riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas.

I somras berättade kulturtolkarna för GP att det som framförallt avskräcker folk är rykten om att man inte kan få barn om man tar vaccinet, eller att man kommer att bli allvarligt sjuk av det (GP 19/7). Många litar inte på myndigheterna. Att skapa förtroende är därför centralt.

ANNONS

Uppsökande verksamhet och samarbete med lokalsamhället bör utvecklas. Ta inspiration av andra framgångsrika vaccinationsstrategier. I Stockholm har man lyckats väl med att få föräldrar i stadsdelen Rinkeby att vaccinera sina barn enligt det nationella barnvaccinationsprogrammet genom uppsökande verksamhet. Vårdpersonal från barnavårdscentralen ringer på hos nyblivna föräldrar och erbjuder en personlig kontakt. En liknande strategi borde kunna tillämpas med coronavaccinen. Var tydlig med att de unga kan riskera sina far- och morföräldrars hälsa om de träffas ovaccinerade.

Det bör också finnas fördelar med att vaccinera sig jämfört med att inte göra det. Egentligen hade det varit bättre om regeringen, i stället för att öppna upp konserter, nattklubbar och teatrar för alla, började med att välkomna de vaccinerade genom vaccinpass. Incitamenten för festsugna 25-åringar hade då blivit starka.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att restriktionerna kan komma tillbaka om vi inte når vaccinationsmålen och smittan börjar öka. Om så sker efter den 29 september bör vaccinpass införas. Det är bättre än att begränsa friheten för alla. Och få folk att ta vaccinet.

LÄS MER: Det är dags att börja betrakta Covid-19 som en säsongsinfluensa

LÄS MER: Låt de vaccinerade komma in

ANNONS