Lena Andersson, vd för kommunala bolaget Älvstranden. Arkivbild.
Lena Andersson, vd för kommunala bolaget Älvstranden. Arkivbild. Bild: ADAM IHSE / TT

Karin Pihl: Muthärvan kring Älvstranden skadar tilltron till demokratin

Expressens avslöjanden om turerna i det kommunala bolaget visar att ”mut-andan” lever och frodas på sina håll.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Muteborg lever och frodas. Det visar turerna i det kommunala bolaget Älvstranden. Historien har nästan allt – inklusive saftiga avgångsvederlag, förmåner för familjemedlemmar och nedlagda utredningar om mutor – och de i sammanhanget obligatoriska lyxresorna.

Det är Expressen som i en rad artiklar under våren avslöjat härvan i det kommunala fastighetsbolaget. 2020 hittade en extern revisionsbyrå misstänkta uppgifter. Ett flertal leverantörer tycks ha mutat en tjänsteman. Leverantörerna har bjudit på konsertbiljetter, en vinprovningsturné i Italien, fotbollsmatcher och golfresor till Irland.

Den externa revisionsbyrån slog larm om att det kunde vara tal om brottsliga handlingar. Men bolaget valde att inte polisanmäla, och inte heller informera ägarna, det vill säga politikerna. I stället fick tjänstemannen i fråga gå från sin tjänst med drygt fyra månadslöner på fickan. Senare skrev Älvstranden ändå ett kontrakt med bolaget som bjudit på resorna.

ANNONS

Men det slutar inte där. När bolagets tidigare miljöchef slutade 2015 – med ett avgångsvederlag på 1,1 miljoner kronor – anlitades han strax därpå som konsult, vilket fastslogs i en hemlig överenskommelse. Totalt köpte Älvstranden tjänster från konsultbolaget för åtta miljoner kronor.

Som om inte det vore nog anlitade Älvstranden en PR-konsult när politikerna ville avveckla bolaget i fjol. Syftet var att lobba påverka politiker och tjänstemän, alltså bolagets ägare. Och den person man valde att hyra in är ingen mindre än Carl-Johan Korsås, nära kopplad till den tidigare ”starke mannen” Göran Johansson. Korsås avgick under mutskandalen kring det kommunala bolaget AB Framtiden 2010. Han lämnade för övrigt ett toppuppdrag i Jönköpings kommun efter ytterligare en mutskandal som Jönköpings-Posten avslöjade 2017.

Efter att Expressen publicerat granskningen har flera politiker, däribland Axel Darvik (L) och nuvarande kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S) reagerat, vilket GP rapporterat om (23/5). Kommunens visselblåsarenhet har genomfört en egen granskning som visar att det kan ha förekommit oegentligheter som kan vara brottsliga. En förundersökning har också inletts av Åklagarmyndighetens korruptionsenhet.

Svettigt läge för Älvstrandens vd Lena Andersson. Så hur hanterade hon det? Genom att ta med bolagets ledning på ett lyxigt spahotell i Lysekil.

ANNONS

Om det finns något pris för årets sämsta krishantering borde Lena Andersson vara segertippad utan konkurrens. Men hon borde också få sparken. För det Expressen avslöjat rör sig inte om ett enskilt misstag. Snarare tycks det röra sig om en kultur på bolaget, som innefattar helt andra normer än vad som bör prägla kommunal verksamhet.

Mutkulturen, som uppenbarligen fortfarande lever och frodas på sina håll i Göteborg, har inte uppstått av en slump. I grund och botten handlar det kanske, trots allt, om en vilja till samförstånd. En informell ”handslagskultur” –som gynnas av att enskilda politiker och partier sitter länge vid makten, och en snårig kommunal förvaltning med många kommunala bolag som lever sitt eget liv.

Ur detta uppstår i sin tur en anda som ser upphandlingslagstiftning, krav på insyn och andra formella regler som ett hinder för att få saker gjorda. Men, som haveriet med Älvstranden visar, kan den ge upphov till en hel del andra värderingar. Plötsligt blir man själv och ens egna förmåner viktigare än kärnuppdraget. Granskning och kritik ses som ett störande moment, inte som en naturlig del av demokratin.

För det är demokratin – eller snarare medborgarnas förtroende för demokratin – som tar stryk av sådana här skandaler. Ingenting är så förödande för den allmänna skatte- och bidragsmoralen som när ”höjdarna” myglar och kringgår reglerna. Därför måste all korruption bekämpas med kraft.

ANNONS

LÄS MER: Älvstrandens vd mörkade uppgifter för sin egen styrelse

LÄS MER: Det luktar korruption (S)

LÄS MER: Svensk statsförvaltning inte immun mot korruption

ANNONS