Miljö- och klimatminister Per Bolund.
Miljö- och klimatminister Per Bolund. Bild: Ali Larestani/TT

MP:s makt över energifrågorna skadar Sverige

Det är oansvarigt av Socialdemokraterna att låta Miljöpartiet diktera villkoren för svensk energipolitik. Beslutet som fattades under torsdagen visar detta.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Stefan Löfven avgår som statsminister i höst. Ett av hans favorituttryck har varit ”vi tar ansvar”. Att Socialdemokraterna, regeringen, januaripartierna och han själv har varit de som satt landets bästa främst har varit ett återkommande mantra under de parlamentariska kriser som Sverige genomlidit de senaste åren.

I många viktiga framtidsfrågor har dock regeringen konsekvent duckat ansvar. Det gäller inte minst elförsörjningen. I våras meddelade statliga Vattenfall att ett beslut om slutförvar i Östhammar för använt kärnbränsle måste fattas senast i slutet av sommaren. Slutförvar innebär i korthet att man placerar kärnavfallet 500 meter ner i berggrunden där det förvaras strålsäkert i hundratusentals år.

ANNONS

I stället för att fatta ett sammanhållet beslut om att godkänna Svensk kärnbränslehanterings tio år gamla förfrågan om slutförvaret, som sedan länge fått grönt ljus av myndigheter och berörda kommuner, har regeringen endast beslutat att utöka mellanlagret i Oskarshamn. Det är där använt kärnbränsle lagras i väntan på att fraktas till slutförvar.

LÄS MER: Har det brunnit i proppskåpet på MP och S?

Man förhalar helt enkelt frågan. Fram till att beslutet om utökad mellanförvaring fattades under torsdagen – med kniven mot strupen – fanns det en hög risk för att Sverige skulle behöva stänga ned kärnkraften om tre år. Det hade inneburit en katastrof för svensk elförsörjning, som redan är mycket ansträngd.

Eftersom beslutet rör mellanlagret och inte slutförvaret – en beslutsprocedur som fått hård kritik från remissinstanserna – skjuts helt enkelt problemet på framtiden. Man kör också över Oskarshamns kommun som absolut inte vill utöka mellanlagret.

Varför den rödgröna regeringen konsekvent vägrat att ta ansvar i den här frågan under sina snart sju år vid makten är inte svårt att lista ut. Miljöpartiet är ideologiska kärnkraftsmotståndare. Miljö- och klimatminister Per Bolunds egen vision är att Sverige inte ska ha några reaktorer i drift om tio år. Samtidigt som man med laddstolpar och elcykelpremier vill elektrifiera samhället förstör man möjligheterna att producera leveranssäker el.

ANNONS

Det inger inte förtroende. Vad som är värre är att det inger en känsla av att regeringen i praktiken inte bryr sig. Man pratar om klimatet men man gör ingenting för att säkra framtiden för fossilfri elproduktion.

Miljöpartiets inställning är förvisso sedan länge känd. Det skandalösa är egentligen att Socialdemokraterna, industripartiet som säger sig ta ansvar för Sverige, uppenbarligen låtit sig köras över i den här avgörande frågan. S är så måna om att hålla ihop regeringen att man duckar ansvar i en av landets viktigaste frågor, elförsörjningen.

LÄS MER: Vindkraftskramarna riskerar bli ett hot mot svensk välfärd

LÄS MER: Därför betalar du så höga elnätspriser

ANNONS