Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär, har meddelat att hon lämnar Liberalerna.
Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär, har meddelat att hon lämnar Liberalerna. Bild: Sofia Tanaka/TT

Karin Pihl: Missnöjda föredettingar förstör för Liberalerna

Ett politiskt parti måste förändras för att förbli relevant. Då kan inte besvikna före detta företrädare agera som om de vore ett slags House of Lords med vetorätt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Liberalerna är nere på folkölsnivå igen. Och då den svagare varianten – 2,8 procent. Den siffran fick partiet i Sifos nya mätning (GP 12/5). Därmed börjar partiets väljarstöd närma sig samma nivå som tiden innan Johan Pehrson tog över partiledarskapet från föregångaren Nyamko Sabuni.

Flera analyser tar de usla opinionssiffrorna som ett tecken på att Tidöavtalet var en miss för Liberalerna. Särskilt i ljuset av att många tongivande liberaler hoppat av. Den tidigare partiledaren Bengt Westerberg meddelade före valet att han tänkte lägga sin röst på Centerpartiet. Även den tidigare L-profilen Birgitta Ohlsson meddelade samma sak. När Tidöavtalet presenterades sa den förra partiledaren Maria Leissner att hon brast ut i tårar och övervägde att lämna Liberalerna. Och nu har den tidigare EU-ministern och EU-kommissionären Cecilia Malmström sagt att hon inte längre vill vara medlem.

ANNONS

Det blir alltid medialt rabalder när L-personligheter meddelar att de inte tänker rösta på partiet. Malmströms avhopp kom exempelvis upp i intervjun med Johan Pehrson i SVT:s program 30 minuter (11/5). Partiledaren ställdes till svars för varför Malmström lämnar.

Inte sällan tas avhoppen som intäkt för att L är på väg åt fel håll. Att centrala tidigare företrädare för partiet lämnar är så klart en prestigeförlust. Men hur rimligt är det egentligen att personer som inte längre företräder Liberalerna ges så mycket uppmärksamhet?

Det är som att tidigare företrädare blivit som ett eget litet överhus i partiet Liberalerna. Likt de ”världsliga adelsmännen” – Lords Temporal – i det brittiska House of Lords innehar de sina positioner på livstid. Eller som ett råd med visa män och kvinnor som tolkar socialliberalismens urkunder och måste rådfrågas inför viktiga beslut.

Men ett politiskt parti har inte som huvudsyfte att göra tidigare företrädare nöjda. Johan Pehrsons demokratiska mandat finns hos medlemmarna i partiet – som röstat för vägvalet att lämna samarbetet med Socialdemokraterna och valt Pehrson till ordförande, och hos väljarna. Inte hos en klubb med missnöjda föredettingar.

Det är förståeligt att människor som investerat en stor del av sitt liv i ett parti känner besvikelse när partiet fattar beslut man inte gillar. Det är rätt att lämna om man inte längre känner sig hemma. Och visst finns en poäng med att lyssna på erfarna tidigare politiker. Men många av de kritiska före detta företrädarna blandar nog ihop tron på den enskilda människan – en central del i liberalismen – med tron på att man själv är så viktig att man måste lufta sina känslor offentligt, trots att det skadar partiet som helhet.

ANNONS

Och det tycks inte vara besvikna Tidökritiker som lämnar L – om man ser till väljarkåren. De går nämligen till Moderaterna (SvD 13/5). Att interna bråk överskuggar politiken är en förklaring till det låga väljarstödet.

Ett politiskt parti är just ett politiskt parti. Och ett sådant måste kunna förändras för att vara relevant. Det gäller även om man har smått religiösa idéer om att Liberalerna inte bara är ett parti med syfte att få inflytande över Sverige, utan också en moralisk trossats som står över tid och rum.

LÄS MER: Liberalerna måste hitta sin roll inom högern

LÄS MER: Det liberala inbördeskriget är ett sänke för regeringen

ANNONS