Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

”KD: s politik svarar på samhällsutmaningarna”

KD:s regionrådskandidat Stefan Svensson svarar Mathias Bred.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

I en gästkrönika publicerad i Göteborgs-Posten den 3/1 tar Mathias Bred sitt avstamp i den dokumentär SVT har visat om Alf Svenssons liv och politiska gärning. Bred menar att ”partiet skulle behöva nyansera sin bild av familj, civilsamhälle och religion” då dessa företeelser kan vara såväl goda som onda.

Vi ställer oss frågande till Breds ospecifika påstående om vad vi som parti ska nyansera. Kristdemokraterna har aldrig låtsats som att ”familj, civilsamhälle och religion alltid är positiva institutioner”. Är det något som är centralt i vår ideologi så är det att människan är såväl förnuftig som ofullkomlig med förmågan att välja mellan bra och dåliga handlingar. Detta perspektiv bör också beaktas i fler sammanhang. Även stat och politik kan vara såväl goda som onda, likaså journalistik.

Bred lyfter mångkulturens utmaningar. Vi vill först påpeka att mångkultur fört med sig mycket gott. Men vi är inte blinda för den integrationsskuld som Sverige har och som måste hanteras. Såväl gängrelaterat våld som hedersvåld och andra typer av övergrepp får aldrig accepteras eller förringas med hänvisningar till bakgrund, religion eller kultur. Staten ska via rättsväsendet vara glasklar – oavsett arena ska brott beivras! Vi vill se en skärpt kriminalpolitik innehållande en rad straffskärpningar. Om brott sker på offentlig plats, har religiösa eller politiska förtecken eller sker bakom hemmets väggar spelar ingen roll. Lagar och regler ska gälla, lika för alla.

Men skärpta straff räcker inte. Vi måste också fundera på vad som bygger ett gott samhälle. Och då kommer vi inte förbi familjen. Den är en global företeelse och är en naturlig gemenskap vars särskilda ändamål är omsorgen om barnen, och den binds samman av såväl skyldigheter som rättigheter. Likaså fungerar civilsamhället som en mötesplats för många olika människor och vad vore livet om människan inte kunde ges möjlighet att både fundera över de existentiella frågorna och söka sig till sammanslutningar där människor delar samma tro och övertygelse? Dessa behov möts bäst i ett pluralistiskt samhälle där staten sätter ramarna via lagstiftning men i övrigt håller en låg profil.

Avslutningsvis så behöver varje parti över tid utveckla sin politik. Det gäller även Kristdemokraterna. Men när Mathias Bred anser att ”Kristdemokraterna behöver revidera sina mest grundläggande politiska ambitioner” står nog hans egna föreställningar om vårt parti i vägen för en mer klarsynt analys av vår politik.

Stefan Svensson (KD), regionrådskandidat