EU-kommissionen överväger att förbjuda EPA-traktorer.
EU-kommissionen överväger att förbjuda EPA-traktorer. Bild: Claudio Bresciani / TT

Karin Pihl: Inte EU:s sak att förbjuda EPA-traktorer

Reglerna kring A-traktorer måste skärpas. Men det är knappast en EU-fråga. Att EU-kommissionen eventuellt tänker förbjuda fordonen visar på det demokratiska underskottet i unionen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Olyckor med A-traktorer, eller EPA-traktorer som fordonen fortfarande kallas efter förlagan från 1930-talet, har ökat markant. Enligt Transportstyrelsens statistik har antalet tillbud ökat från 100 till 350 på fem år. Under hösten har två olyckor med dödlig utgång inträffat, där sammanlagt fyra ungdomar miste livet.

Orsaken till ökningen är enligt myndigheten att reglerna för A-traktorer, som får köras av personer från 15 år, ändrades för två år sedan. Det blev lättare att bygga om en vanlig personbil till en A-traktor, vilket i sin tur ökade populariteten och därmed olycksfrekvensen.

Nu har Transportstyrelsen presenterat förslag på nya regler för att öka säkerheten. Bland annat ska det bli krav på bilbälte, vinterdäck, begränsning av antal passagerare och tuffare förarprov. Det ska också bli svårare att trimma motorerna.

ANNONS

Det är bra. Utöver dessa krav borde en viktgräns införas och maxhastigheten ändras från dagens 30 till 45 km/h för att undvika köbildning och därmed farliga omkörningar på landsvägar, något den förra regeringen ville och som den nuvarande bör driva på. Kanske bör man också införa krav på alkolås.

Men frågan är om det ens är värt att diskutera. Snart kan EPA:n gå till historien. Diskussionen om trimmade A-traktorer har nämligen nått Bryssel – närmare bestämt EU-kommissionen. Som är missnöjd med de svenska A-traktorerna. Enligt kommissionen strider ombyggnaden av personbilar till A-traktorer mot unionens fordonslagar (Teknikens värld 2/11). Frågan håller just nu på att utredas. Eventuellt kan det bli ett förbud mot A-traktorer redan nästa år.

Att EU sitter och funderar över om ungdomarna i Bengtsfors ska förbjudas från att köra A-traktor till plugget är ett tydligt exempel på EU:s gränslösa maktambitioner och demokratiska underskott.

Det är sant att dagens situation på vägarna, med A-traktorer som blockerar trafiken och olyckor som i värsta fall får dödlig utgång inte är hållbar. Men A-traktorn är också en frihetssymbol för många ungdomar. Det räcker med att röra sig några mil utanför storstan för att inse hur viktigt fordonet är för många unga tjejer och killar.

ANNONS

Den som har en A-traktor kan ta sig till och från skolan, till fritidsaktiviteter och hem till vänner utan att behöva be om skjuts av föräldrarna. Och det kan hjälpa ungdomarna att skaffa ett jobb. Som GP rapporterat om räddade A-traktorerna hemtjänsten i Malung-Sälens kommun i somras. Ungdomar med A-traktorer skötte sådant som städning och matinköp samt umgicks med de äldre, och kunde därmed avlasta personalen. Säkerligen kan modellen bli en framgång även i andra kommuner med stora avstånd.

Utöver den praktiska aspekten finns också den kulturella. Att köra EPA har blivit en ungdomskultur för tonåringar utanför storstäderna. Musikgenren ”EPA-dunk” har vuxit sig så stor att den fångat skivbolagens och strömningstjänsternas intresse. Det är en form av humoristisk anti-etablissemangs- och anti-storstadskultur som har stora likheter med den klassiska raggarkulturen.

Detta förstår inte byråkraterna i Bryssel. En svensk politiker kan ryka i nästa riksdagsval och måste ha ”örat mot marken”. Han eller hon måste tänka att okej, nu har vi de här olyckorna och det faktum att EPA-traktorerna skapar köer och farliga omkörningar. Men å andra sidan är fordonen ett viktigt transportmedel för många ungdomar. Alla kan inte ta spårvagn eller promenera till skolan. Vad som behövs är en rimlig kompromiss.

ANNONS

Men så resonerar inte EU-kommissionen. Och det är inte som att det går att rösta bort den. EU-kommissionärerna och deras tjänstemän behöver inte vara oroliga över att 40 000 arga 16-åringar med Eddie Meduza-keps får rösta i nästa val.

LÄS MER: EU börjar likna ett dåligt äktenskap

LÄS MER: EU kommer aldrig lyckas ersätta nationerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS