Göteborgs stad ska inte låta sig luras

Ramavtalet med Front Advokater har vid flera tillfällen brutits. Trots det vill inte ansvariga politiker häva avtalet med byrån som slarvar med fakturorna.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Förra veckan uppmärksammade GP att Front Advokater, som säljer juridiska tjänster till både Göteborgs stad och Partille kommun, kraftigt hade överdebiterat vid ett rättsfall i Partille.

Eftersom byrån arbetar under samma ramavtal i båda dessa kommuner blev det uppenbart att byrån – trots tidigare avslöjanden i GP om överdebitering – fortsatt på samma spår.

I domen från Partille kunde man utläsa att Front Advokater hade debiterat 1026 kronor per timme. Timkostnadsnormen för innevarande år är enligt organisationen Sveriges Domstolar 1404 kronor. Då ska man komma ihåg att detta är normen och lågt räknat. I den summan ingår betalning för lön, assistenter, lokal, semester och annat som ingår i uppdraget..

ANNONS

Front Advokater befinner sig på en nivå så låg att den understiger summan Sveriges Domstolar rekommenderade för 2008, som då var på 1081 kronor timmen.

Men Front Advokater är inte så billiga som det ser ut. I Partille debiterade firman kommunen för 600 timmar i det senaste målet. Men Tingsrätten hävdade i domen att ”mot bakgrund av målets art och omfattning att den begärda ersättningen för ombudsarvode inte framstår som rimlig” och satte ned tidsersättningen till 100 timmar.

Ordföranden i Göteborgs inköp- och upphandlingsnämnd, Gustaf Göthberg (M), är väl medveten om Front advokaters handlande - han kan knappast heller missat vad som precis hände i Partille.

Men huvudproblemet är egentligen inte överdebiteringen. Utredningen av byråns fakturering till Göteborgs Stad – som beställdes efter GP:s avslöjanden tidigare i vår - visade att 71 procent av fakturorna inte uppfyllde ramavtalets krav. Överdebitering har skett, men Front Advokaters arvoden har i många fall inte legat så lågt som var fallet i Partille. Den största mängden problem handlar om att byråns tidrapportering, som alltså ligger till grund för fakturorna, är oklar, rörig och gör att beställaren inte får en klar bild av nedlagt arbete.

Men Göthberg vill inte häva avtalet. Eller inleda en domstolsprocess mot Front Advokater för avtalsbrott. Han slår hellre vakt om skattepengarna, uppger han för GP. En domstolsprocess skulle nämligen bli för dyr hävdar Göthberg. I stället för att göra rent hus och börja om försöker Göthberg nu få oss att tro att han i själva verket är den som skyddar göteborgarna från ytterligare slarv och slöseri.

ANNONS

Göteborgs Stad ska nu enligt Göthberg fortsättningsvis "gå igenom varje faktura från Front med falkögon för att motverka fusk, överdebiteringar”. Så för att lappa och laga ska kommunen ”fortsättningsvis” göra det som borde varit utgångsläget hela tiden – det vill säga inte slarva med fakturaattesteringen och bli grundlurad.

Debiteringen är faktiskt inte det enda problemet. Avsteg från ramavtalet har begåtts många gånger av Front Advokater. I internutredningen framgick exempelvis att 16 procent av alla fakturor handlat om tjänster som utförts av jurister som inte möter ramavtalets krav på erfarenhet.

Demokraterna vill gå längre än M och lade i onsdags ett yrkande om att häva avtalet med Front Advokater och att ge kommunstyrelsen i uppdrag att samordna kommunens egna juridiska resurser för att undvika onödiga externa tjänster. Partiledaren Martin Wannholt förklarar att "Det skickar väldigt märkliga signaler om vi inte häver avtalet".

SIgnalen det skickar är att man kan man lura Göteborgs stad lite som man vill. De kollar inte avtalen så noga, attesterar fakturorna oavsett vad vi skriver på dem. Det räcker inte som Göthberg nu gjort, att lova bot och bättring. Det gäller att visa medborgarna att man som deras politiska representanter inte låter sig föras bakom ljuset.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS