Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Front Advokater har rymliga lokaler vid Kungstorget. Härifrån har advokatbyrån levererat det mesta av juridiken till Göteborgs kommun, men också mycket till flera kranskommuner.  Bild: Stefan Berg
Front Advokater har rymliga lokaler vid Kungstorget. Härifrån har advokatbyrån levererat det mesta av juridiken till Göteborgs kommun, men också mycket till flera kranskommuner. Bild: Stefan Berg

Tingsrätten: Stor överdebitering av Front

Omstridda advokatbyrån Front har åkt på en rekordstor nedskärning: Göteborgs tingsrätt har prutat en räkning från 600 000 kronor till 100 000 kronor.
– Alldeles uppåt väggarna, säger Erik Wallberg, advokat på Front.

Efter att GP i en serie artiklar granskat advokatbyrån Front, inledde Göteborgs kommun en utredning av misstänkta överdebiteringar i Fronts fakturor.

LÄS MER: Domen: Rätt att Bill fick betala nästan en miljon för kommunens nya gator

Det nu aktuella fallet gäller en strid om gatukostnader i Öjersjö. Partille kommun byggde om runt en fastighet och skickade en räkning på 793 000 kronor till fastighetsägaren, 72-årige Bill Persson, för vägbyggena.

Bill Persson betalade men överklagade därefter kommunens betalningskrav.

LÄS MER: Felaktig debitering hos Front visar utredning

Underkänner räkningen

Nu har tingsrättens dom kommit. Den ger Partille kommun rätt. Men den ger samtidigt ett kraftigt underkännande av kommunens juristkostnader, som Partille i egenskap av vinnande part ville lägga över på Bill Persson.

Front Advokater har varit Partilles juridiska ombud i striden. Byrån uppger sig ha lagt ned 634 timmars arbete på ärendet. För dessa timmar begärde Partille kommun 650 685 kronor av Bill Persson.

LÄS MER: Stor ökning av kostnaden för advokater – men ingen kontroll

Men tingsrätten prutar bort det mesta av Fronts debitering:

"Tingsrätten anser mot bakgrund av målets art och omfattning att den begärda ersättningen för ombudsarvode inte framstår som rimlig. Rimlig tidsåtgång för kommunens ombud överstiger enligt tingsrättens bedömning inte 100 timmar."

Får en sjättedel

Tingsrätten bestämmer att just 100 timmars arbete, en sjättedel av vad Front begärde, är vad de ska få. Det motsvarar 102 000 kronor.

Advokat Erik Wallberg var en av Fronts två jurister som var inkopplade på ärendet. Han anser att de 634 nedlagda timmarna varit motiverade för att tillvarata klientens, Partille kommuns, intressen i målet.

– Min mening är att tingsrättens bedömning i den här frågan är alldeles uppåt väggarna, säger Erik Wallberg.

Ni har fått betalt av Partille kommun för den här arbetsinsatsen?

– Delvis, ja. Det kan vara så att en del inte är fakturerat än.

Jag har aldrig sett en tingsrätt kapa advokatkostnader i den här storleksordningen. Har du varit med om det?

– Nej, det har jag nog faktiskt inte varit, svarar advokat Wallberg, som tillägger:

– Sista ordet är väl inte sagt.

Hos Partille kommun reagerade kommunjuristen Elias Ercin när han i april, en månad före tingsrättens dom, såg att Front begärde betalt för 634 timmars arbete.

Ett problem, för Partille kommun, är att den redan betalat Front 530 000 kronor av det arbete som advokatbyrån uppger sig ha lagt ned i Öjersjömålet.

– Efter det att jag i april begärde en specifikation av Front hur det kommer sig att det fanns så många timmar nedlagda, fick jag en ungefärlig redovisning. Vi inväntar fortfarande ytterligare specifikationer från Front, säger Elias Ercin.

Flera av de betalda fakturorna är bristfälliga vad gäller nedlagd tid och vilken jurist hos Front som gjort vad.

– Förutom att tala mer med Front, behöver vi se över våra rutiner för att undersöka om det är något vi behöver tighta till, säger Sofia Hellberg, samhällsbyggnadschef i Partille.

LÄS MER: Debiterade för 20 timmars jobb – på en dag

LÄS MER: Jurister fick lära sig ta betalt – för tid i duschen

LÄS MER: Bakom fronten – juristerna talar ut om överdebiteringar och saltade fakturor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.