Shamima Begum var bara 15 år när hon övergav sin familj i London för att ansluta sig till terrorsekten Islamiska staten i Syrien i februari 2015. Vittnen har pekat ut henne som delaktig i IS kvinnliga moralpolis vars uppgift var att upprätthålla terrorsektens strikta islamiska lagar. När kalifatet föll 2019 tillfångatogs Begum av kurdiska styrkor i norra Syrien.
Brittiska myndigheter agerade blixtsnabbt när hon identifierades som brittisk medborgare. Dåvarande inrikesministern Sajid Javid drog in hennes brittiska medborgarskap, vilket i praktiken innebar att Begum aldrig mer skulle kunna resa tillbaka till Storbritannien i egenskap av brittisk medborgare. Beslutet väckte starka reaktioner och överklagades till Court of Appeal, vars närmsta svenska motsvarighet är hovrätten, där Begum faktiskt vann framgång. Domstolen ansåg att Begum hade rätt till inresa till Storbritannien för att föra sin talan i rättsprocessen.
Men brittiska inrikesdepartementet kunde inte acceptera domen och överklagade till högsta domstolen. Myndigheten argumenterade att Begums inreserätt till Storbritannien utgjorde en allvarlig säkerhetsrisk mot allmänheten. Högsta domstolen slog fast att regeringen hade rätt att återkalla Begums medborgarskap.
LÄS MER: Nej, Sverige är inte IS-kvinnornas hem
Fallet Shamima Begum är inte unikt. Runt om i västvärlden har IS-medlemmar, eller andra terrordömda invånare, fått medborgarskap återkallade. I Danmark har exempelvis IS-resenärer förlorat sina medborgarskap, så även i Nederländerna.
I flera europeiska länder finns regler på plats för återkallelse av medborgarskap för personer med dubbelt medborgarskap, förutsatt att de inte blir statslösa. Det kan röra sig om att individen i fråga genom bedrägeri säkrat ett medborgarskap, att man anslutit sig till en väpnad kamp utomlands eller att personen utgör ett allvarligt säkerhetshot mot landet.
Men Sverige sticker ut. Här är det inte möjligt att dra tillbaka passet för personer med dubbelt medborgarskap. Det spelar ingen roll om man i kontakt med svenska myndigheter ljugit till sig ett svenskt pass eller om man deltagit i brutala folkmordskampanjer i Syrien och Irak – har man väl erhållit ett svenskt medborgarskap behöver man inte oroa sig för att förlora den absoluta rätten att leva i vårt land.
Det är givetvis inte rimligt. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har länge drivit frågan att medborgarskap under vissa förutsättningar ska kunna återkallas. Nu vill även Liberalerna ansluta sig till en sådan linje. Inför helgens landsmöte vill partistyrelsen att partiet ställer sig bakom ett förslag om att medborgarskap ska kunna återkallas vid allvarliga brott som terrorism och spioneri.
Men kritiker inom partiet, främst företrädare för Liberala ungdomsförbundet (LUF), menar att det inte är ett agerande som är förenligt med en rättsstat. Menar LUF att länder som Storbritannien, Danmark och Nederländerna inte är rättsstater? Likt fallet Begum i Storbritannien skulle det dessutom finnas en överklagandeprocess.
Att kunna återkalla medborgarskap handlar i grunden om att inte bevilja medborgarskap till personer som sedan missbrukar innehavet eller utgör en allvarlig fara för Sverige.
Det borde egentligen inte vara så värst kontroversiellt: Du ska inte ha ljugit inför svenska myndigheter för att få medborgarskap. Du ska inte ansluta dig till terrororganisationer eller planera terrordåd med syfte att mörda andra svenskar. Du ska inte samarbeta med främmande makter för att avslöja och undanröja svenska hemligheter. Annars kan du förlora ditt svenska medborgarskap, så länge det inte innebär att du blir statslös.
LÄS MER: Ta inte lätt på nazistisk terrorism
LÄS MER: IS-kvinnornas glädje avslöjar Sveriges misslyckande