Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Advokater som bryter mot god advokatsed riskerar att försämra förtroendet för hela yrkeskåren. Bild: JESSICA GOW / TT
Advokater som bryter mot god advokatsed riskerar att försämra förtroendet för hela yrkeskåren. Bild: JESSICA GOW / TT

Bawar Ismail: Ge gangsteradvokaterna kicken

Advokater som läcker hemlig information till kriminella måste straffas hårdare.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I debatten om gängkriminalitet och organiserad brottslighet talas det ofta om dess generellt negativa påverkan på samhället. Socialt utsatta områden terroriseras av skjutningar. Brottsförebyggande myndigheter motarbetas med lögner eller direkt våld av kriminella. Unga sabbar sin framtid i ett liv präglat av brott och våld.

Men gängkriminalitetens utbredning i det svenska samhället har även kommit att dra med sig enskilda advokater – något som kan vara förödande för rättsväsendet.

Tidigare i februari kunde Expressen avslöja att två försvarsadvokater i Stockholm läckt hemliga uppgifter till ett kriminellt nätverk. Med hjälp av en krypterad chatt hade advokaterna spritt vidare information som hämtats från bland annat häktesförhandlingar (3/2).

Även i Göteborg har något liknande förekommit när advokaten Edip Samuelsson, som varit en flitig företrädare för den kriminella Ali Khan-familjen, blev påkommen med att ha delat information vidare från klienter belagda med restriktioner (GP 29/9 2020).

Gängkriminaliteten har nu gett oss advokater som är villiga att bryta mot god advokatsed för att behålla och locka till sig kriminella klienter. Och skattebetalarna står för deras arvoden.

Vi har en fantastisk advokatkår med skickliga och hårt arbetande yrkesföreträdare. Men det lilla antalet advokater som avslöjas med att samarbeta med gängkriminella riskerar att slå sönder allmänhetens förtroende för hela advokatkåren. Och vad händer sedan? Det så kallade enrumsprivilegiet mellan försvarare och klient kan komma att ifrågasättas, likaså Advokatsamfundets rätt till självreglering.

Den som missbrukar sin ställning som advokat, aktivt samarbetar med kriminella och sprider vidare uppgifter som kan stjälpa förundersökningar borde givetvis mötas av kraftfulla sanktioner och påföljder. Men så är inte fallet i dag.

Advokatsamfundets disciplinnämnd, som prövar advokater som anklagas för att ha brutit mot god advokatsed, agerar nämligen allt för svagt. Göteborgsadvokaten Edip Samuelsson fick endast 50 000 kronor i böter och en varning från disciplinnämnden för sina allvarliga överträdelser. Det fick Justitiekanslern att reagera och överklaga beslutet till Högsta domstolen för att få till stånd en uteslutning.

Att sanktionssystemet inte ligger i linje med de överträdelser som avslöjats på sistone har lett till att Liberalernas rättspolitiske talesperson Johan Pehrson föreslagit en rad åtgärder för att säkerställa att Sveriges advokatkår kan hålla rent mot gangsteradvokater. Pehrson vill se en kraftig höjning av straffavgiften vid brott mot god advokatsed och att advokattitlar ska kunna återkallas under en viss tidsperiod. Förhoppningsvis ansluter fler riksdagspartier till Liberalernas förslag.

När advokatkårens trovärdighet står på spel måste Advokatsamfundet kunna agera med kraft mot ohederliga medlemmar. Uteslutning och saftiga böter bör vara självklara påföljder för den som väljer att missbruka sin advokattitel i syfte att läcka hemliga uppgifter till gängkriminella.