Edip Samuelssons vara eller icke vara inom Advokatsamfundet har nu överklagats till Högsta domstolen.
Edip Samuelssons vara eller icke vara inom Advokatsamfundet har nu överklagats till Högsta domstolen. Bild: ADAM IHSE / TT

JK vill utesluta Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet

Justitiekanslern (JK) vill se Göteborgsadvokaten Edip Samuelsson utesluten ur Advokatsamfundet. JK menar att han brustit i sin plikt som advokat. Nu överklagar JK beslutet från Advokatsamfundets disciplinnämnd till Högsta domstolen.

ANNONS
|

I augusti anmälde tre åklagare Göteborgsadvokaten Edip Samuelsson till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

De ansåg att Samuelsson läckt information från häktade personer belagda med restriktioner.

Samuelsson, som företrätt släktnätverket Ali Khan i flera mål, fick 50 000 i böter och en varning efter att han ansetts bryta mot god advokatsed.

Nu har JK valt att överklaga domen från disciplinnämnden till Högsta domstolen.

”Sammanfattningsvis har AA (Edip Samuelsson) alltså vid två tillfällen allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat genom att vidarebefordra uppgifter i strid med för hans klienter meddelade restriktioner.

Det finns enligt Justitiekanslerns mening starka skäl att även fortsättningsvis se mycket allvarligt på att en advokat missbrukar en för advokatverksamheten så väsentlig regel som enrumsprivilegiet.

ANNONS

Högsta domstolen ska därför ändra disciplin­nämndens beslut och utesluta AA ur advokatsamfundet”, skriver JK på sin hemsida.

Vill se Samuelsson utesluten

Klaudia Mathé, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har anmält advokaten för en liknande situation.

– Det är givetvis allvarligt att föra ut information från häktade personer som man inte har stämt av med åklagaren huruvida det kan störa eller förstöra förundersökningen. Det finns ju en anledning till varför de sitter med restriktioner, sade Klaudia Mathé, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, tidigare i september.

Mathé ville även se Samuelsson utesluten ur samfundet.

”Jag uppfattar åklagarens agerande närmast som ett personligt angrepp på mig och kan inte frita mig från intrycket att den nu aktuella frågan om mitt entledigande till icke ringa del vilar på ’personlig grund’”, skrev advokaten Edip Samuelsson i ett yttrande till hovrätten om frågan.

Till tidningen GT vill Edip Samuelsson inte ge någon kommentar.

– Jag har ingenting att säga. Tack så mycket, säger han.

GP söker Edip Samuelsson för en kommentar.

ANNONS