Jan Emanuel: S bör inte samarbeta med C och MP

Centerpartiet och Miljöpartiet står längst ifrån traditionell socialdemokratisk politik.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

När jag arbetade som behandlingsassistent var målgruppen ungdomar som fastnat i kriminalitet och med missbruksproblematik. Vi försökte jobba med så små grupper som möjligt då forskning och beprövad erfarenhet visade på vikten av att undvika social smitta.

Annorlunda uttryckt, du blir som du umgås. Sätter du ihop en biltjuv och en haschrökare så har du snart två haschrökande biltjuvar.

Social smitta gäller inte bara ungdomar med psykosocial problematik utan även politiska partier. De partier som står längst ifrån traditionell socialdemokrati är Centern och Miljöpartiet. Bägge dessa partier har starka inslag, både i närtid och i nutid, av nyliberalism och extrema åsikter gällande bland annat fri marknad, fri invandring, slopad skolplikt, månggifte och mycket annat.

ANNONS

Tilläggas kan att Centern är starkt kritiska mot gällande arbetsrätt och synen på välfärdssamhället. Samtidigt är MP både en fara för svensk industri, grunden för vår gemensamma välfärd, samt lägger förslag som försvårar för den svenska landsbygden att leva.

Vad händer då om mitt parti, Socialdemokraterna, bildar regering med C och MP, den klassiska socialdemokratins motpoler? Vi påverkas av destruktivt politiskt kompistryck. Redan nu har vi i mycket övergett våra kärnväljare, de vanliga, de strävsamma, de som fortfarande duschar efter jobbet, för att följa C och MP mot nya väljargrupper.

Fullföljer S detta samarbete riskerar de snart bara att ha kvar en stolt historia och partinamnet, medan andra tar över deras roll. De andra, de som tidigare kallats högerpartier slåss om att bli de bästa sossarna.

LÄS MER: S och M bör ta ansvar för Sveriges bästa

Hur har SD kunnat bli så stora så snabbt? Varför fortsätter de att växa? Jo, för att de har varit bäst på att härma sossarna och ta över deras frågor och därigenom deras väljare. De uppfattas av många vara bättre sossar än vad sossarna är. Bättre arbetarklassrepresentanter helt enkelt.

Nu öppnar S för Annie Lööf som vice statsminister samtidigt som de avvisar V. Det är som att säga: ”Flytta på er ni vanliga, vik hädan strävsamma arbetarklass, här kommer identitetspolitik hand i hand med marknadsliberalism!” I förbifarten spottar på man på dem inom fackföreningsrörelsen som fortfarande tror på arbetsrätten.

ANNONS

Det går att rädda delar av folkhemmet. Jag vägrar tro något annat. Men då måste vi tillbaka till vi-känslan och tillhörigheten. Till samhället där alla ska med. S har en historisk möjlighet att bygga det nya som ger möjligheten att bevara det gamla. En modern Per Albin Hanssonsk konservativ vänster.

Vi måste anpassa lagar, regler och system till det nya Sverige. Det går inte att lägga mer pengar på det vi sett inte fungerar och hoppas på att bättre utfall. Aldrig tidigare har S stått så nära M. En regering som bygger på M och S skulle vara det bästa för Sverige. Om det inte skulle räcka för majoritet så står L, KD och SD närmare klassisk S-politik och ansvar för nationen än både MP och C.

De ytterkantspartierna bör S hålla utanför allt regeringsinflytande. I samarbete med C och MP finns bara vägs ände att finna. Det visar den sociala smitta som redan drabbat mitt gamla parti. Sätter man ihop S med Centerns nyliberalism och MP:s förakt för vanligt folk samt deras migrationsextremism så blir utfallet inte socialdemokrati. Det blir skräp.

LÄS MER: Ge oss en arbetsförmedling värdig ett folkhem

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS