Mathias Bred: Höghusvurmande politiker ignorerar medborgarnas vilja

Varbergs kommunpolitiker fortsätter att driva planen på höghushotell nära fästningen. Men i vems intresse?

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Fixeringen vid att bygga höghus i svenska städer visar äntligen tecken på att avta. Till del handlar det förstås om lågkonjunktur för byggbranschen. Men på senare tid har det också hörts allt fler kritiska – och självkritiska – röster om de höghus som redan har byggts. Fler upptäcker att höga huskroppar innebär stora ingrepp som starkt förändrar människors upplevelse av en stadsmiljö. Framför allt gäller det när höghusen byggs nära äldre och mer småskalig bebyggelse.

Men ett av de mest märkvärdiga höghusprojekten i Sverige lever fortfarande. Det är Västerport i Varberg. Kommunpolitikerna vill att det där byggs ett 14 våningar högt hotell strax väster om stadskärnan. Det är inget enskilt torn utan en 60 meter bred byggnad som dessutom har en bas av flera sjuvåningshus. Operatören bakom är Petter Stordalens Nordic Choice Hotels. Att det är just Stordalen är nog inte utan betydelse. Som vi ju vet från Göteborg har den norske hotellmagnaten stor tjuskraft på lokalpolitiker.

ANNONS

Om Stordalens hotellkomplex blir verklighet skulle det drastiskt förändra upplevelsen av Varberg. Alla som besökt staden vet att det är havet tillsammans med fästningens siluett som ger staden dess magi. Västerportskomplexet skulle bryta horisonten, bli en barriär mellan staden och havet samt förstås utmana fästningen som siluett och blickpunkt.

Hotellet skulle därför innebära en påtaglig förändring i varbergarnas livsmiljö och skada staden som besöksmål. Men det skulle också vara ett ingrepp i en kulturhistorisk unik miljö som är ett riksintresse. Därför har kritiken från sakkunniga inte varit nådig. Länsantikvarien i Halland opponerade sig och detaljplanen fick förra året nej i Mark- och miljödomstolen.

Som utomstående kunde man tro att politikerna skulle lyssna och ta till sig när så gott som alla sakkunniga röster säger att bygget skulle skada staden. Men Varbergs kommunpolitiker fortsätter ändå att driva projektet. Man har hyrt in advokater för överklagandeprocessen och arkitektkonsulter för en egen alternativ utredning om effekterna på kulturmiljön. Skattebetalarna i Varbergs kommun får bekosta ett projekt som bara verkar leva vidare på grund av prestige.

Till saken hör också att Varberg inte har något problem att utvecklas även utan ett höghushotell. Staden har vuxit snabbt de senaste åren och påfallande mycket av nybyggnationen av bostäder har skett i harmoni med den äldre bebyggelsen. Som besöksort lever man mycket på just de miljöer som hotellet skulle göra intrång i.

ANNONS

Förhoppningsvis kommer Mark- och miljööverdomstolen också att säga nej. Men då återstår fortfarande många frågor. Hur kunde höghushotellet från början hitta in i detaljplanen? Hur såg beslutsprocesser och förankring ut? I vems intresse har politikerna fortsatt att driva projektet? Var har gränserna gått mellan lokalpolitiken och affärsintressen?

LÄS MER: Sverige behöver en ny och mer demokratisk arkitektur

LÄS MER: Bra med en politiker som säger nej till fula hus

ANNONS