MP:s språkrör Märta Stenevi och Per Bolund.
MP:s språkrör Märta Stenevi och Per Bolund. Bild: Jessica Gow/TT

Folk vill inte ha Miljöpartiets energipolitik

Stödet för kärnkraft är rekordstort. Men regeringens politik går i en annan riktning.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Stödet för kärnkraft är rekordhögt, rapporterar TT. Opinionsinstitutet Novus har frågat svenskarna om deras inställning. Nästan hälften av de svarande, 46 procent, ställer sig positiva. Både till att behålla kärnkraften och att bygga nya reaktorer. Det är den högsta siffran till kärnkraftens fördel sedan mätningarna började 2006.

En tredjedel vill fortsatt använda kärnkraft som energislag men inte bygga ny. Endast 14 procent vill avveckla den. De som vill bygga mer kärnkraft är alltså fler än dubbelt så många som de som inte vill bygga nytt eller som vill avveckla.

Vad kan förklara siffrorna? En förklaring kan vara att vi nu har sett konsekvenserna av att inte ha en stabil elförsörjning. Man känner av det personligen genom stigande elpriser. Man läser i tidningen om att företag hindras från att expandera eller flyttar verksamheten utomlands eftersom elpriserna är för höga. Detta sker som en konsekvens av att kärnkraftsreaktorer stängs samtidigt som vindkraften inte levererar. Den står ju still när det inte blåser.

ANNONS

LÄS MER: Vad har Miljöpartiet för kvinnosyn egentligen?

Politiken svarar dock inte mot opinionen. Svenskarnas inställning till kärnkraft blir bara mer och mer positiv. Men från regeringen är tongångarna annorlunda.

Miljöminister Per Bolund (MP) vill fasa ut kärnkraften. Helt. Han tror att vindkraft och solceller kan träda in i dess ställe. Miljöministern vill lösa problemet med leveranskapacitet genom att elskatterna och nätavgifterna blir mer ”dynamiska” och ”styr mot smartare användning” (DI 21/12 2020).

Vad det betyder är att det ska bli så dyrt att duscha när alla andra vill duscha att folk helt enkelt ska avstå. Den som inte vill ha en skyhög elräkning får i Miljöpartiets Sverige dammsuga och laga mat mitt i natten.

Den inställningen är hopplöst långt ifrån det rådande opinionsläget.

FN räknar med utbyggnad av kärnkraft för att hindra den globala uppvärmningen. Svenskar räknar med att de inte ska behöva anpassa sitt vardagsliv efter Miljöpartiets ideologiska inställning till kärnkraft, som är hämtad direkt från 1980-talet. En ny regering bör, oavsett vem som leder den, tänka om i miljö- och energipolitiken.

LÄS MER: Miljöpartiet driver politik över huvudet på människor

ANNONS