Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Henrik Holmberg / TT
Bild: Henrik Holmberg / TT

”Fördomsfullt om Ibn Rushd”

Ibn Rushd och Eritrianskt Kulturforum replikerar på ledaren ”Skattepengar ska inte gå till förtryckande diktaturer”. GP:s ledarskribent Bawar Ismail svarar direkt.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

Spridningen av felaktig information om den svenska folkbildningen har stora konsekvenser för studieförbundens demokratiuppdrag. I fredagens ledartext i GP visar sig Bawar Ismail vara så förblindad av sina egna fördomar att han inte ens tog sig tid att googla namnet på en liten förening innan han hängde ut den.

Organisationen och festivalen Bawar Ismail beskriver finns, men är inte medlemmar hos Ibn Rushd, bär ett annat namn och samlar andra deltagare. Eritreanska kulturforum som finns hos oss är regimkritiska och samlar en stor grupp människor som flytt Eritrea och tillhör oppositionen. Ibn Rushds medlemsförening deltar i demonstrationer mot den eritreanska regimen, mot fängslandet av journalisten Dawit Isaak och mot den festival som Bawar Ismail anklagar dem för att stå bakom. Information som han hade kunnat få reda på om han googlat våra organisationsnummer eller frågat oss.

Kritiken mot Ibn Rushd och våra medlemmar kommer som vanligt paketerad i två lika oseriösa delar. Dels att Ibn Rushd skulle ha en oklar ekonomi, konspirationer om miljonlöner eller att vi skulle finansiera auktoritära regimer. Något som har avfärdats av revisionsbyrån PWC som gör vår årliga revision. Dels att Ibn Rushd skulle ha kopplingar till extremism och terrorism. Påståenden som alla har samma källhänvisningar: ”terrorforskarna” Magnus Ranstorp, Aje Carlbom och Peder Hyllengren. Som belägg för sina slutsatser har de bland annat använt anonymt skvaller, rasistiska uttalanden från enskilda myndighetspersoner och refererat en forskare som hyllats av Anders Behring Breivik i sitt manifest inför dådet på Utöya. Bevisen de använder är påhittade, overifierbara eller uppblåsta från felaktiga utgångspunkter.

Vi kräver att Bawar ber om ursäkt för sitt ihopdiktade påhopp på oss och vår medlemsförening. Att GP börjar faktakontrollera sin opinionsjournalistik. Och att Socialnämnd Centrum i Göteborg en gång för alla river upp sitt beslut om att stoppa finansieringen till Ibn Rushd och fattar ett positivt beslut den 18 maj.

Malin Novén, Distriktschef Ibn Rushd Västra

***

Replik från Eritrianskt Kulturforum:

Eritreanskt Kulturforum är mycket riktigt en medlemsorganisation hos studieförbundet Ibn Rushd, men där slutar sanningshalten i Bawar Ismails ledartext.

Forumet är en partipolitisk obunden riksorganisation, som är en sammanslutning av ideella föreningar och enskilda individer som driver sin verksamhet utan vinstintresse bland barn, ungdomar och vuxna. Vi arrangerar kulturevenemang, familjeverksamhet och kompetensutveckling. Aktiviteter som gynnar individen och därmed samhället i stort. En röd tråd i vår verksamhet har alltid varit att värna om demokrati och de mänskliga rättigheterna.

Våra medlemmar tog aktivt deltagande i demonstrationen mot den festival i Stockholm som Ismail hänvisar till och som har kopplingar till den eritreanska regimen. Vi stöttar inte på något sätt dessa festivaler och är tvärtom emot liknande evenemang. Vi står alltid för mänskliga rättigheter. Detta och mycket mer hade Bawar Ismail sett om han, likt andra genuina journalister, bemödat sig med att titta närmare på våra stadgar.

Allt det här hade Ismail kunnat få information om genom en enkel googlesökning eller en direkt fråga till oss. Så vi måste fråga honom och GP: Har det blivit okej att fara med osanning så länge det handlar om människor med invandrarbakgrund och/eller muslimer? Var finns Göteborg-Postens ansvar som en trovärdig nyhetskälla när man väljer att publicera osanning?

Eritreanskt kulturforum och dess medlemmar fortsätter att kämpa för demokrati i vårt gamla hemland samtidigt som vi bidrar till vårt nya hemland. Vi kräver att GP gör en grundläggande faktakontroll innan den här typen av förtalande artiklar publiceras för att inte förlora anseende. Framförallt så kräver vi en offentlig ursäkt från Bawar Ismail.

EKF:s Styrelse

***

Bawar Ismail svarar EKF:

I ledarartikeln ”Skattepengar ska inte gå till förtryckande diktaturer” (9/5) hävdade jag felaktigt att studieförbundet Ibn Rushd har en medlemsorganisation som aktivt stöttat diktaturen i Eritrea genom arrangemanget av en årlig Eritreafestival. Föreningen som anordnat den regimlojala festivalen heter ”Eritreanska Kultur Forum”. Denna förening ska dock inte sammanblandas med studieförbundet Ibn Rushds medlemsförening Eritreanskt kulturforum. Det är således två skilda organisationer.

Bawar Ismail svarar Ibn Rushd:

Till skillnad från företrädare i Ibn Rushd är jag villig att erkänna när jag haft fel. Föreningen jag skrev om i min ledare om organisationer som aktivt stöttat diktaturen i Eritrea, Eritreanska Kultur Forum, är inte en medlemsorganisation i studieförbundet Ibn Rushd. För denna felaktiga uppgift som jag förmedlat läsarna ber jag om ursäkt.

Men Novén nöjer sig inte bara med en ursäkt, i sin replik förnekar hon att studieförbundet hon företräder haft kopplingar till extremism. Det får inte stå oemotsagt. Den verkliga medlemsföreningen i Ibn Rushd, Eritreanskt kulturforum, har tidigare bjudit in en antisemit till föreläsningar. Ibn Rushds avdelning i Skåne har tidigare haft ett samarbete med den turkiska islamiströrelsen Milli Görus, som enligt tysk säkerhetstjänst motsätter sig demokratin och verkar för sharialagar.

Låta rasister föreläsa? Verka för sharialagar? Vad är detta om inte kopplingar till extremism, Novén?