Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stoppa skattepengarna till organisationer som stöttar förtryck.  Bild: Henrik Holmberg / TT
Stoppa skattepengarna till organisationer som stöttar förtryck. Bild: Henrik Holmberg / TT

Bawar Ismail: Skattepengar ska inte gå till förtryckande diktaturer

En medlemsorganisation i det omtalade studieförbundet Ibn Rushd har aktivt stöttat den förtryckande regimen i Eritrea.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Artikeln har tillfogats en rättelse 11/5 (se nedan)

För tolv år sedan, 2009, utvärderade Kulturförvaltningen i Stockholms stad en eritreansk kulturfestival som finansierats av skattebetalarna. Rapporten slog fast att arrangörerna bakom den så kallade Eritreafestivalen stöttat ”en av världens mest repressiva regimer”.

Arrangörerna hade också bjudit in högt uppsatta statsrepresentanter från diktaturen i Eritrea, bland annat för att föreläsa om hur nyhetsrapporteringen kring bristande mänskliga rättigheter i landet skulle motverkas. Det framgick vidare att festivalarrangörerna betraktade svenska medier och människorättsorganisationer som ”fiender".

Än värre, överskott från festivalen hade slussats vidare till den eritreanska diktaturen. Uppgifterna i utredningen var så pass allvarliga att Kulturförvaltningen ansåg att festivalen inte längre kunde stödjas med skattemedel.

Eritrea är en enpartistat sedan landet blev självständigt på 1990-talet. President Isaias Afewerki och regimpartiet PFDJ styr med järnhand. Landet rankas i botten vad gäller pressfrihet och mänskliga rättigheter. Sedan 2001 sitter den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslad utan rättegång i Eritrea.

”Vinsterna från festivalerna går till att tortera min bror och alla andra på fängelserna i Eritrea. Det är äckligt”, berättade Dawit Isaaks bror till Expressen när Eritreafestivalens ekonomiska band till regimen i hemlandet granskades.

En av arrangörerna bakom den diktaturkramande festivalen i Stockholm var Eritreanskt kulturforum (EKF). Föreningen är en aktiv medlemsorganisation i det omtalade studieförbundet Ibn Rushd, som tidigare i år förlorade rätten till kommunalt bidrag i Göteborg.

Ibn Rushd-anslutna EKF har inte bara utmärkt sig genom att aktivt stötta en förtryckande regim med ekonomiska medel och låtit regimens representanter förmedla propaganda ostört. Forskarna Aje Carlbom, Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren har tidigare uppmärksammat att EKF mellan åren 2016-2019 bjudit in en saudisk imam, som hävdat att judar bör utrotas, till föreläsningar. Vid ett av dessa tillfällen ska Ibn Rushd dessutom ha sponsrat evenemanget.

LÄS MER: Bawar Ismail: Äntligen stoppar Göteborg bidragen till Ibn Rushd

Göteborgspolitikernas beslut om att stoppa det kommunala bidraget till Ibn Rushd, bland annat på grund av demokratiskt tvivelaktiga samarbetsorganisationer, framstår som ett klokt val. Men Folkbildningsrådet, som ansvarar över de statliga bidragen till studieförbunden, tycks dock inte vara bekymrade över att Ibn Rushd låter en diktaturkramande förening medverka i verksamheten. Enligt Folkbildningsrådet är nämligen Ibn Rushd en viktig aktör för att stärka den svenska demokratin.

Men många ställer sig nog frågan just nu: Hur i hela friden gynnas svensk demokrati av att man indirekt stöttar en förtryckande diktatur som fängslar journalister och regimkritiker?

Rättelse (11/5):

I ledarartikeln ”Skattepengar ska inte gå till förtryckande diktaturer” (9/5) hävdas felaktigt att studieförbundet Ibn Rushd har en medlemsorganisation som aktivt stöttat diktaturen i Eritrea genom arrangemanget av en årlig Eritreafestival. Föreningen som anordnat den regimlojala festivalen heter ”Eritreanska Kultur Forum”. Denna förening ska dock inte sammanblandas med studieförbundet Ibn Rushds medlemsförening Eritreanskt kulturforum. Det är således två skilda organisationer.