Demokratin klarar sig utan en S-regering

Justitieministern bör genast sluta med att insinuera att oppositionen i Sveriges riksdag utgör ett hot mot demokratin.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Justitieminister Morgan Johansson (S) kan inte ha det lätt just nu. Med det alltmer brutala gängkriget som terroriserar gator och torg hoppas man att statsrådet ägnar all tid och energi åt att säkerställa att ordningsmakten har de resurser och befogenheter som krävs för att bura in farliga gangsters.

Men Johansson verkar ha gott om tid att ägna sig åt andra saker. Bara häromdagen fotade han sitt kontor och varnade för att hemska krafter en dag kan sitta där han sitter för att kommentera saker på nätet.

LÄS MER: Riksdagen underkände Löfvens skräckretorik om demokratins undergång

ANNONS

En snabb genomgång av ministerns flöde i sociala medier visar en justitieminister som gärna upplyser om den antidemokratiska utvecklingen i Ungern, kritiserar de som sprider hat mot Annie Lööf och som fördömer rasism av olika slag.

Det är bra att vi har en justitieminister som markerar mot rasism och hat mot kvinnliga politiker, och som kritiserar antidemokratiska tendenser i andra europeiska länder. I Sverige ska ingen känna sig utanför, hatad för sin identitet och hotad för sina åsikter.

Men nu råkar ju Morgan Johansson även vara Sveriges justitieminister. Det är en av de tyngsta portföljerna man kan få av statsministern. Som chef för Justitiedepartementet ansvarar man över rikets säkerhet, brottsbekämpning och frågor som rör såväl polismakten som rättsväsendet. Det innebär också att man ansvarar över demokratins villkor, och inte minst de rättigheter och skyldigheter som kommer till uttryck genom våra grundlagar.

Är det då lämpligt att i egenskap av justitieminister insinuera att landets största oppositionsparti utgör en demokratisk fara? För det är vad Morgan Johansson återkommande gånger har gjort sig skyldig till.

LÄS MER: Därför sitter partier i opposition

Justitieministern är nämligen ett av de statsråd i regeringen Löfven som höjt tonläget gentemot den borgerliga oppositionen allra mest. Enligt Johansson har exempelvis M-ledaren Ulf Kristersson radikaliserats på grund av sina kritiska uttalanden om svensk migrationspolitik. Moderaterna stryker högerextremismen medhårs, har statsrådet vidare twittrat ut på nätet. Och för att göra saken ännu värre har Johansson anklagat M-ledaren för att vilja ”gripa makten” tillsammans med SD.

ANNONS

Radikaliserats? Stryka högerextremister medhårs? Gripa makten? Konkret uttryckt måste alltså Sveriges justitieminister mena att demokratin är allvarligt hotad om Ulf Kristersson blir statsminister efter nästa riksdagsval.

Men Moderaterna vill inte bara värna den liberala demokratin, utan också stärka den. Partisekreteraren Gunnar Strömmer (M) presenterade tidigare i våras flera punkter på hur detta ska ske. Domstolarnas oberoende ska stärkas. Det ska bli svårare att ändra grundlagarna. Maktdelningen ska utökas, bland annat genom att se över lagrådets ställning. Skilda valdagar ska möjliggöra mer fokus på lokala frågor. Ett återinfört tjänstemannaansvar ska motverka korruption och stärka medborgarnas förtroende för statlig och kommunal myndighetsutövning.

LÄS MER: Den enda ideologi S har kvar är makthungern

Även Moderaternas nygamla samarbetsparti Liberalerna har presenterat åtgärder för att stärka den liberala demokratin, med bland annat ett förslag om att införa en författningsdomstol för att tydligare skydda grundlagsstadgade rättigheter.

Så hur troligt är det egentligen att en M-regering hotar den svenska demokratin?

Det är inte troligt alls. Men kanske är det bara så att Sveriges justitieminister tycks tro att demokratins överlevnad helt vilar på huruvida S sitter i regering eller inte? Varför annars detta höga tonläge gentemot Ulf Kristersson? Men spoiler alert, Morgan Johansson: Den svenska demokratin kommer nog klara sig alldeles utmärkt utan en S-regering.

ANNONS
ANNONS