Karin Pihl: Bankerna gör övervinster – varför reagerar ingen?

Lat vänster och tondöv höger banar väg för övervinsterna. Både på elmarknaden och i banksektorn råder systemfel som politikerna måste ta tag i.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Elkostnaderna stiger, och med dem andelen svenskar som hamnar i en ekonomisk knipa. Som DN rapporterade om förra veckan ökar antalet svenskar som hamnar hos Kronofogden för att de inte kan betala elräkningen (DN 26/10).

Men elen är inte den enda månadsutgiften som drar i väg. Allt blir dyrare. Och i spåren av Riksbankens desperata räntehöjningar för att försöka stävja inflationen ökar andelen som inte tycker att de klarar av amorteringen på sina bolån (SVT 26/10).

Det här är verkligheten för många just nu. Över en tredjedel av alla svenskar oroar sig över sin privatekonomi.

ANNONS

Men det finns också en annan verklighet i det ekonomiska krisläget – en där företag glatt profiterar på de ökade kostnaderna.

Ett exempel är elproducenterna. Många frågar sig hur det går ihop att vi har rekordhöga elpriser och statliga kampanjer om att duscha mindre samtidigt som vi exporterar el till utlandet. Men det är just därför priserna drar i väg. Enligt EU-regler måste 70 procent av den el som produceras i Sverige läggas ut till högstbjudande i Europa. Är priserna höga i Tyskland, ja, då blir de höga även i södra Sverige. Energiexperten Bengt Ekenstierna har räknat ut att svenska elkunder i år betalat uppemot 200 miljarder kronor i ”överpriser” till elproducenterna och Svenska kraftnät, samt till Finansdepartementet i form av moms som ett resultat av detta.

LÄS MER: Så passar företagen på att pressa upp priserna lite extra

Men elmarknaden är inte den enda marknad som fungerar dåligt. En annan är banksektorn – om man nu ens kan kalla det för en marknad. Samtidigt som svenskarna har sömnproblem för att de oroar sig över boräntorna kan storbankerna bada i pengar. Exempelvis gjorde Handelsbanken sitt bästa rörelseresultat i bankens historia under årets tredje kvartal. 7,3 miljarder blev det, vilket var 39 procent mer jämfört med samma period i fjol. Räntenettot var rekordhögt, 9,6 miljarder kronor för de tre månaderna.

ANNONS

På ren svenska betyder det att banken har tjänat nästan tio miljarder på svenskarnas bolån.

Handelsbanken är inte unik. Även de andra storbankerna gjorde rejäla vinster under hösten.

Att bankerna lever gott på svenska bolånetagare är inget nytt. Men det har inte märkts under de år då vi levt med minusränta från Riksbanken. Nu när styrräntan stiger blir det dock tydligt hur bankerna kalasar på svenskarnas skulder och sparande.

Hur kan det gå till på det här sättet?

Det är något allvarligt fel i samhället när svaren på hur svenskarna ska klara sin ekonomi är att ”sätta press på banken” eller ”jämföra elavtal”. Som om det skulle hjälpa. Visst, på marginalen är det bra, men Nisse och Britta Svensson kan knappast få den svenska bolånemarknaden att fungera som en riktig marknad genom att försöka förhandla bolånet. Oligopolsituationen på bolånemarknaden är ett systemfel.

Liksom situationen på elmarknaden. Det är EU-regler som lett till läget vi har i dag. Att vanliga svenskar har svårt att få gehör hos banken är ingenting mot deras makt jämte EU-kommissionen.

Det är politikernas uppgift att åtgärda systemfel. De ska se till att konkurrensen fungerar bättre och om så krävs införa regleringar på marknader som inte fungerar. Men ändå är det tyst. Vänsterpartiet pratar ibland om elmarknad såväl som bolånekartellen, men blir i allmänhet utskrattade alternativt anklagade för att vara smyg-stalinister. Och den vänster som hörs i den svenska offentligheten är för upptagen med postmateriella identitetsfrågor.

ANNONS

Borgerligheten å sin sida är inte mycket bättre. Den tycks ha blandat ihop vad en fungerande marknad är med vad som bara är girighet och utnyttjande – ”greed is good”. Men elmarknaden och banksektorn är till sin natur inte som andra, fungerande, marknader. Exempelvis backas bankerna upp av våra skattepengar. Därför måste de regleras.

Girighet är en utmärkt drivkraft på en fungerande marknad. På en icke-fungerande marknad är girighet bara, tja, girighet. Som vanliga svenssons får betala för.

LÄS MER: Sätt stopp för bankernas utsugning av medelklassen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS