Vem får sälja öl – och hur länge?

AnnaSara Perslow och Centerpartiet vill att barer och restauranger ska få servera alkohol dygnet runt. Men Demokraternas Lillemor Williamson och Martin Wannholt säger nej.

ANNONS
|

Tidigare i år fick Göteborgs krögare rätt att servera alkohol under en större del av dygnet. Det ursprungliga förslaget som lades fram till kommunfullmäktige kom från Centerpartiet, som då ville göra det möjligt att servera alkohol dygnet runt.

AnnaSara Perslow (C) tycker fortfarande att det är ett rimligt förslag.

– Ja, det är det. Dels handlar dels om att näringsidkarna själva ska få bestämma vad de ska erbjuda. Sedan om individen, som själv ska få bestämma när den vill konsumera. Det handlar också om att vi vill ha en levande stad – det ska inte bygga på alkohol på något sätt, men det får det ju att låta och vara igång mer.

ANNONS

Krävs det då att man ska kunna ta en öl klockan åtta på morgonen?

– Det ska inte politikerna bestämma, utan näringsidkarna.

Ser ni några nackdelar med dygnet-runt-servering?

– Klart att det finns risker, men myndighetsprövningen är tydlig. Det krävs ansvarstagande och det ska vara lika för alla. Det kommer förmodligen inte att handla om så många, men de som vill servera alkohol tidigt går igenom rigorösa tester för att se om de är lämpliga att göra det.

Många kulturföreningar befinner sig i gränslandet mellan hobbyverksamheter och etablerade spelställen som till exempel Pustervik. Ett exempel är Truckstop Alaska, som tvingades stänga efter att ha känt sig motarbetade av kommunen. En stötesten var alkoholserveringen. Där finns skäl att förenkla regelverket, tycker AnnaSara Perslow.

– Vad jag har svårt för är att Göteborg stad inte sett människorna som lever och möjliggör staden, och jag kan tycka att man får hitta en mer flexibel hållning. Det är en ganska förlegad alkohollag, vi måste hitta en väg framåt som gör det möjligt att leva och trivas i den här stan.

Tre kulturpolitiska förslag från Centerpartiet

Inför digital allemansrätt

Redan 1999 motionerade Centerpartiet i riksdagen för vad de kallar för en ”digital allemansrätt”. Egentligen innebär det snabb och stabil uppkoppling i hela landet. För det har olika förslag presenterats som avbrottsersättningar, ”samhällsmaster” och regionala bredbandskoordinatorer

Satsa på e-sport

Centerpartiet i Göteborg vill att ”e-sport ska få likvärdigt stöd från samhället, även om det är en annan form utav sport”. Bland annat ska Business region Göteborg få i uppdrag att prioritera gaming och utbildningsförvaltningen att utöka YRGO-utbildningen för spelskapare.

Sprida ut kulturen i Göteborg

Centerpartiet vill att stadens kulturutbud sprids i olika delar av Göteborg. Bland annat att bibliotekens öppettider ökar, men också att mobila utställningar och föreläsningar som hålls på Göteborgs centrala museer når de olika kulturhusen i staden.

Det fanns ett medborgarförslag om att kulturföreningar skulle få en förenklad ansökan för serveringstillstånd, hur ser ni på det?

– Jag tror att det är viktigt vad medborgarna tycker, vi behöver absolut göra regelförenklingar för att inte stoppa människor och det engagemang som vi har i staden.

ANNONS

Det nuvarande regelverket finns ju ändå av en anledning. Var drar man gränsen?

– Vi har suttit i möten kopplade till besöksnäringen och pandemin, där blev tydligt att dialogen mellan företagare och staden varit lika med noll, och det gäller även föreningar. Där tror jag att vi får behandla fall till fall och inte vara stelbenta paragrafryttare.

Bör staden göra mer för att stötta den här typen av föreningar, eller ska de stå på egna ben?

– Kommunen ska se till att det går att ha ett föreningsliv, jag tror även där att Göteborg stad har varit för rigid när det gäller reglerna. Generellt behöver vi ha enklare regler för människors engagemang, det är där jag landar hela tiden.

Martin Wannholt (D): Åk till flygplatsen om du är så spritsugen

Demokraterna står ibland på samma sida som Centerpartiet, och ibland i opposition. När det kommer till frågan om serveringstillstånd tar partiledaren Martin Wannholt till orda.

– Centern lyckades övertyga Alliansen om den gamla nyliberala idén att vi ska släppa allt fritt. Vi frågade näringslivet vad de ville, och de sa att det enda vi ser behov av är att öka öppettiderna även på söndagar till fem. Det är nämligen då personalen, som servar alla andra torsdag till lördag, går ut. Så vi förhandlade, gav dem en timma på morgonen från klockan tio och sedan fick vi igenom söndagarna.

ANNONS

Vore det aktuellt att utöka den möjliga serveringstiden ytterligare?

– Nej, det har vi inte sett några som helst behov av. Ingen har bett om serveringstillstånd klockan sex på morgonen, man får åka till Landvetters flygplats om man är så spritsugen.

Vad ser ni för risker med utökat tillstånd?

– Alkoholskador är givetvis en del, men de som tar skada av alkohol kommer att göra det oavsett. Det här handlar också om vilken stad vi vill ha. Vi vill att det ska bo fler i innerstaden, och alla kanske inte vill ha hög musik och spring på gatan klockan fem på morgonen alla dagar i veckan.

Frågor om kulturföreningars villkor lämnar Wannholt över till Lillemor Williamsson, som är ledamot i kulturnämnden för Demokraternas räkning. Hon menar att det inte nödvändigtvis ska bli lättare för kulturföreningar att servera alkohol.

– Hela det här regelsystemet har vi ju för att vi inte vill att det ska vara otryggt och drickas för mycket kors och tvärs. Däremot kan vi behöva se över reglerna ändå. Alla upplever att det är krångligt och byråkratiskt att söka serveringstillstånd, säger hon och fortsätter:

– Kulturaktörerna får bedömas på samma grunder som alla andra, men ibland tror jag att kulturen upplevs som mer diffus, att de bara slarvar omkring. Ta Truckstop Alaska eller Café Fluss. Det kan hända att de gjort vissa saker utan att tänka på att det fanns regler här, då behöver vi inte slå ner på det direkt. Givetvis ska vi säga till, det får inte vara farligt eller helt laglöst, men inte heller för styrt. Det måste finnas utrymme för kreativitet och skaparglädje.

ANNONS

Tre kulturpolitiska förslag från Demokraterna

Skapa ett barn- och ungkulturhus i Göteborg

Det finns en del detaljer kvar att reda ut i detta politiska förslag, men klart är att Demokraterna vill ha ett kulturhus specifikt inriktat på barn och unga. Där ska barnen få lära sig av kompetenta kulturutövare. Kulturhuset ska också innehålla ”allt det vi kallar skapande” och sjuda av ”allt det vi kallar kultur”.

Inrätta ”Kultur möter Kultur”

Ett pedagogiskt integrationsverktyg efter skoltid som Demokraterna kallar ”Kultur möter Kultur”. Grundidén är att barn och unga ska dela med sig av kultur som de själva fått med sig under sin uppväxt. Förhoppningen är att det ska skapa förståelse för olikheter och respekt mellan barnen.

Inför ett skönhetsråd

Under de senaste åren har en arkitekturdebatt rasat i både Göteborg och övriga landet. Demokraterna är ett av partierna som varit särskilt aktiva och deras förslag är att Göteborg ska inför ett skönhetsråd som ska vårda vårt kulturarv och det ”offentliga rummets kulturvärden”

Kan man förbise vissa regler för att det gäller kulturaktörer?

– Nej, inte förbise, men kanske titta på regelsystemet. Det vi hade på 90-talet kanske inte passar samhället vi har i dag.

Truckstop Alaska kände sig motarbetade av staden. Finns det något staden kan eller borde göra för den typ av verksamheter?

– Ja, det handlar ofta om hela verksamheten för den typen av aktörer. De har ofta problem med sina lokaler och hyror, då ligger det på fastighetskontoret och ibland Higab. Vi har gjort en ny hyresmodell, men det känns som att den slagit väldigt fel för vissa, framför allt för Konstepidemin men även för Sockerbruket. Då måste vi göra något åt det.

Finns det skäl för kulturnämnden att ta ett samlat grepp?

– Nä, man tror lätt att det är kulturnämnden som ska reda upp allt som fastighetskontoret, Higab och Älvstranden gör, men det har vi inte kraft till. Men det som behövs är att de olika aktörerna samarbetar, så att man inte bara tittar på vilken hyra de ska betala, om de ska få servera alkohol eller inte, utan att se till helheten: Vad de tillför Göteborg och kulturen.

Sakfrågan: Serveringstillstånd

I juni 2022 fattade kommunfullmäktige beslut om att utöka tiderna för serveringstillstånd i Göteborg.

Det är nu tillåtet att börja servera alkohol klockan tio på morgonen, i stället för klockan elva. Man får också ha öppet till klockan fem på morgonen natten mellan söndagar och måndagar.

Förslaget kom ursprungligen från Centerpartiet, som ville att alkoholservering skulle vara möjlig dygnet runt. Efter en kompromiss med Demokraterna, som drog i bromsen i vissa delar av förslaget, klubbades de reglerna igenom.

Även kulturföreningar berörs av frågan om serveringstillstånd. Ett exempel på detta är Truckstop Alaska, musikföreningen som tvingades lägga ner 2019. De hade då bland annat haft regelbundna besök av tillståndsenheten.

Redan 2018 kom ett medborgarförslag om enklare regler för föreningar. Förslagsförfattaren Mathias Krusell, aktiv i nätverket Kultur åt alla, skrev bland annat att ”de alkoholtillstånd som kan sökas är helt anpassade för näringsverksamhet medan många kulturverksamheter bedrivs som ideella föreningar utan vinstintresse.”

Förslaget röstades ner i kommunfullmäktige, eftersom förslaget troligtvis skulle kräva en lagändring i riksdagen.

ANNONS