Varmt och kändistätt på årets Bokmässa i Göteborg

Som vanligt trängdes de välbekanta ansiktena på Bokmässan i Göteborg. GP tog pulsen på några av de mer namnkunniga besökarna i mässvimlet.

ANNONS

De komma från öst och väst. Säkert från norr och söder också.

Alltså inte bara Bokmässans alla lärare och bibliotekarier – de medelålders kvinnor och män som minglar, myllrar och bär den här mässan på sina axlar – utan även föremålet för deras intresse: författarna, debattörerna, de litterära profilerna.

Här syns the usual suspects i form av Jan Guillou, Peter Englund, Jonas Gardell och Göran Greider, som alla trängs med varandra inne på det stundtals rätt klaustrofobiska mässgolvet, men här finns även plats för lite yngre namn.

Som Pascal Engman, författare, fd Expressen-reporter och just nu framför allt Camilla Läckbergs redaktör. Det är därför han ideligen får svara på frågor om huruvida Camilla Läckberg använder sig av spökskrivare, vilket tidskriften Kvartal nyligen anklagade henne för.

ANNONS

Vad säger du om kontroversen?

– Vad menar du med kontrovers?

Att tidningen Kvartal uppger att Camilla Läckberg inte skriver sina egna böcker. Hur ser du på det?

– Jag är redaktör för Camillas böcker och det är självklart hon som har skrivit dem. Så är det. Jag vet vad som är sant och vad som inte är sant.

Vilken typ av frågor får du här på Bokmässan?

– Folk undrar om jag har gjort det, om det är jag som har skrivit Camillas böcker.

Vad svarar du då?

– Jag svarar som det är. Nej, jag har varit redaktör för hennes böcker. Inget mer.

Hur har Camilla Läckberg reagerat på Kvartals uppgifter?

– Vi har inte pratat om det. Men jag tycker det är tråkigt för hennes skull att det ens ska vara en diskussion kring detta, säger Pascal Engman.

Björn Hellbergs kommissarie har fyllt 99 år

En bit bort sitter tennisoraklet Björn Hellberg uppflugen på en slags barstol för att sälja och signera sin senaste deckare med Sten Wall, en poliskommissarie som hängt med ett bra tag nu.

– Detta blir min 27:e bok om Sten Wall.

Hur gammal är han nu?

– Sten Wall debuterade 1981 och var då 57 år gammal. Enligt enkel matematik skulle han alltså vara 99 år och för gammal för att jaga bovar. Så jag drog ner hans ålder, han är bara 64 år nu. Det är lagom.

ANNONS

Hur har du orkat skriva 27 böcker om samma kommissarie?

– Disciplin har varit mitt nyckelord i alla år. Det tror jag mycket mer på än inspiration. Om jag skulle sitta och invänta några gudomliga skickelser från himlen så hade jag inte fått mycket gjort.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS