Hur dricksas det när det dricks?
Hur dricksas det när det dricks? Bild: Måns Langhjelm

Tyko: Snart får vi en svensk dricksrevolution

Är det någon som tror att den ökade dricksen motiverar restaurangägarna att höja lönerna mer än nödvändigt?

Det här är ett kåseri. Eventuella ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Sverige lär vara världens näst mest innovativa land. Etta är Schweiz. Eller har de förväxlat oss igen?

Vi verkar ändå vara ett land befolkat med Uppfinnar-Jockar och patentansökningarna ökar. Å andra sidan gör även konkurserna det.

Det kanske inte är alla idéer som är bra. En nyligen påtagligt presenterad sådan har orsakat en veritabel folkstorm.

Frankrike har sin franska revolution, England sin suffragettrörelse och vi i Sverige har upproret mot … mjölkkapsyler.

Dessa lock sitter numera fast i paketen och orsakar stor irritation runt om i landet. Arla skyller på ett EU-beslut om att korken ska sitta fast för att plastkapsylerna inte ska spridas i naturen. Själv har jag aldrig sett en enda mjölkkapsyl i naturen men möjligen är det annorlunda runt Bryssel, där kanske de ligger i drivor.

ANNONS

Arlas konsumenter är fly förbannade för att kapsylen sitter i vägen när man ska hälla mjölk eller yoghurt. Men för att denna usla idé ska vara särskilt hållbar har Arla byggt om alla sina förpackningsmaskiner och kan inte ändra tillbaka. En idé som inte ens var näst bäst.

När jag senast var och beställde hämtpizza ville den som skrev upp min beställning på en lapp och sedan tryckte in beloppet i kassan ha 5, 10 eller 15 procents dricks.

Ibland kan affärsidéer vara både bra och dåliga på samma gång. Till en sådan kan man räkna restaurangernas nya påfund i sina portabla kortläsare. Där upptäcker man inte bara den ofta väl tilltagna summan man ätit för, utan också förslag på ett ännu större belopp. Det finns tre dricks-knappar, en för fem procent, en för tio och en för femton.

Vill man bestämma själv en exakt tipssumma eller om man av någon anledning inte vill ge någon dricks alls så får man försöka klicka sig vidare.

Detta uppfordrande betalsystem har visat sig vara en succé för servispersonalen, dricksen har ökat påtagligt. Många kunder däremot är ytterst irriterade över detta ingrepp i individens frihet.

Men hur blir det i längden? Är det någon som tror att den ökade dricksen motiverar restaurangägarna att höja lönerna mer än nödvändigt?

Servispersonalen är för det allra mesta värda en dusör extra, de sliter och stressar. Men det kanske även andra gör. Skoaffärsbiträdet har sprungit fem gånger ut på lagret för att till sista hitta den sko jag vill ha. Begär de något extra för det? Nej.

ANNONS

Här skulle man kunna tänka sig ett folkuppror där alla konsekvent tryckte på ”ingen dricks” tills restaurangerna slutade med ofoget.

När jag senast var och beställde hämtpizza ville den som skrev upp min beställning på en lapp och sedan tryckte in beloppet i kassan ha 5, 10 eller 15 procents dricks.

Dessutom, en sak som jag alltid funderat på är varför dricksen ska vara baserad på en procentsats? Jag beställer en billig soppa med ett glas vatten och min bordskamrat äter en skaldjursplatå med ett svindyrt vin. Vi blir båda utmärkt betjänade av en flink servitris. Om nu dricksen är en belöning för ett professionellt utfört arbete, varför ska då den som ätit en dyrare maträtt betala mer? Det är ju samma service vi belönar.

Jag tror att idén kommer från Georg Soros som planerar en världsomspännande dricksreform, där allt vi köper ska kosta extra.

Svenska Dagbladet, som inte bara trycker tidningar utan också brukar arrangera svindyra sällskapsresor, annonserar just nu för en resa på Göta kanal.

På sina trivselresor brukar de ha med någon känd person som reseledare. Denna gång har de valt ett mycket oväntat namn, nämligen tv-korrespondenten Bert Sundström. Vad kan han om Göta kanal, kan man undra. Desto mer om Ryssland.

ANNONS

Och det är därför han är med. Han ska berätta om Putins Ryssland och kriget i Ukraina.

Men varför just på Göta kanal? Varför betalar man dyra biljetter för att resa på denna farled? Jo för att fly jäktet och hitta lugnet. Det finns inget mer lugnande än att färdas i fyra knop genom havreåkern.

Det handlar om ren och skär eskapism. På SvD:s resa ska man istället hela tiden slussas ner från sina sköna drömmar till ständiga påminnelser om krig och elände.

Här har någon tydligen försökt att tänka utanför boxen. Men det blev ur kurs i kanalen. Befängda Resor AB presenterar: Med Putin på Göta kanal.

(Det skulle inte förvåna om denne imperiefanatiker anser att Göta kanal tillhör Ryssland eftersom det var ryska krigsfångar som grävde den. Då kan det vara bra att ha Bert Sundström i främsta försvarslinjen.)

Nytänkande är en svår business. Det är som en del hundägare när de försöker vara innovativa och tänka utanför boxern. De skaffar en kamphund.

Ibland kan det vara bättre att stanna kvar i lådan.

Tallyho!

Missa inget från GP Världens gång!

Nu kan du få alla kåserier och skämtteckningar som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Världens Gång. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS