Kommunalråden Axel Josefson (M), Helene Odenjung (L), Emmyly Bönfors (C) och Elisabet Lann (KD) presenterade Alliansens budgetförslag för 2020.
Kommunalråden Axel Josefson (M), Helene Odenjung (L), Emmyly Bönfors (C) och Elisabet Lann (KD) presenterade Alliansens budgetförslag för 2020. Bild: Mia Höglund

V om kulturbudgeten: "Det kommer att bli förödande"

Kulturnämnden får drygt tio miljoner extra i alliansens budgetförslag för 2020. Betydligt mindre än nämndens beräknade kostnadsökningar.
– Det kommer att bli förödande. Det kommer att bli nedskärningar, säger Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande i kulturnämnden.

ANNONS
|

Kulturen stod inte i fokus när alliansen höll presskonferens i Gårdsten under fredagen för att visa upp sitt budgetförslag.

Kommunalråden Axel Josefson (M), Helene Odenjung (L), Emmyly Bönfors (C) och Elisabet Lann (KD) gick igenom ett axplock av punkterna i sitt förslag utan att nämna kulturpolitiken.

I budgeten står det dock att läsa att alliansen ökar kulturnämndens ram, alltså de pengar som stadens bibliotek, museer och fria kulturliv har att röra sig med, med 1,5 procent.

LÄS MER:Alliansens budget bygger på besparingar över hela linjen

Därtill lägger de 800 000 på Sjöfartsmuseet och 1,9 miljoner på nya magasin i Säve för Göteborgs museisamlingar, som i dag förvaras i undermåliga lokaler. Totalt får nämnden en budgetram på 545,8 miljoner.

ANNONS

– Jag känner tillförsikt om att vi kan få till bra kultur för göteborgarna, säger Ann Catrine Fogelgren (L), kulturnämndens ordförande, om budgeten.

– Vi har skrivit upp ramarna här i Göteborg och det är roligt att vi kan sätta av medel för arbetet med de nya magasinen. Det har varit ett stort problem i många år, fortsätter hon.

LÄS MER: Historiska skatter förstörs

Matchar inte de beräknade ökningarna

Men trots att alliansen föreslår en ökning med drygt tio miljoner finns en risk att pengarna inte kommer att räcka till.

Kulturförvaltningen har nämligen räknat på ökade kostnader med nästan femtio miljoner, baserat på årets förutsättningar.

I en uppföljningsrapport varnar de för att man måste avveckla verksamheter om inte budgetramen höjs betydligt.

Ann Catrine Fogelgren säger dock att det är högt räknat.

– Det är ett worst case-scenario.

LÄS MER:Kommunens dåliga ekonomi hotar kulturverksamheter

Nämnden tvingades spara

Tidigare har Ann Catrine Fogelgren sagt att kulturnämnden kan tvingas till neddragningar med anledning av stadens i övrigt ekonomiskt utsatta läge. Nu menar hon i stället att göteborgarna kan ha tillförsikt om alliansens budget röstas igenom i början av november.

– Sen får förvaltningen nu grotta ner sig i siffrorna och återkomma med ett förslag.

Om det förslaget blir lika dramatiskt som förra året vill hon dock inte spekulera i.

ANNONS
Inför 2019 tog kulturförvaltningen fram ett förslag på olika verksamheter som man kunde spara in på. I slutänden försvann utvecklingsstödet för kulturskolan. Även Stadsbiblioteket fick spara på sin verksamhet.
Inför 2019 tog kulturförvaltningen fram ett förslag på olika verksamheter som man kunde spara in på. I slutänden försvann utvecklingsstödet för kulturskolan. Även Stadsbiblioteket fick spara på sin verksamhet. Bild: Göteborgs kulturförvaltning

I december 2018 satt kulturnämnden samlade med ett sparkrav på bordet. Förvaltningen hade tagit fram en lista på olika verksamheter som kunde avvecklas och hur mycket de kostade. I slutänden ströks bland annat kulturskolans utvecklingsbidrag.

– Jag känner inte att jag vill spekulera hit eller dit om detta. Nu måste förvaltningen i lugn och ro få gå igenom siffrorna, säger Ann Catrine Fogelgren.

Presenterar budget på måndag

Grith Fjeldmose (V) har lättare att ge sin syn på budgetförslaget.

– Det kommer att bli förödande. Det kommer att bli nedskärningar. Det kan inte täcka den verksamhet vi har i dag, säger hon,

På måndag ska Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ presentera sitt gemensamma budgetförslag. Grith Fjeldmose berättar redan nu att deras budgetram för kulturnämnden är på nästan 600 miljoner.

Hur de tänker finansiera den markanta ökningen vill hon dock inte avslöja förrän på måndag.

– Nej, jag kan inte säga hur vi tänker få in pengarna än. Det har jag lovat. Men vi har förstås täckning för alla våra kostnader, säger hon.

Ann Catrine Fogelgren säger att hon har svårt att kommentera de rödgrönrosas förslag, eftersom hon inte vet var pengarna kommer ifrån. Men hon misstänker att det kan röra sig om skattehöjningar.

ANNONS

– Höjer de inte skatten måste de dra ner på något annat, konstaterar hon.

ANNONS