Årets upplaga av Eurovision Song Contest är tänkt att genomföras i italienska Turin i maj, en tävling där Ryssland alltså är välkommet  att delta i.
Årets upplaga av Eurovision Song Contest är tänkt att genomföras i italienska Turin i maj, en tävling där Ryssland alltså är välkommet att delta i. Bild: Kerstin Joensson

Ryssland är välkommet i Eurovision – trots kriget

Europeiska tv-unionen EBU har bestämt sig. Trots överfallskriget mot Ukraina är Ryssland välkommet att medverka vid vårens Eurovision i Italien.
Men nu kräver SVT att EBU ändrar sitt beslut.
”EBU måste tänka om” skriver SVT:s vd Hanna Stjärne i ett mejl till GP.

ANNONS
|

Natten mot torsdagen inledde Ryssland sin väpnade invasion av Ukraina. Trots detta ser EBU, Europeiska radio- och tv-unionen, ingen orsak att stoppa landet från att medverka vid årets Eurovision Song Contest i italienska Turin i maj.

LÄS MER:Ukraina hoppar av Eurovision Song Contest

Under torsdagsmorgonen var GP i kontakt med representanter för Eurovision Song Contest men ingen där vill i dagsläget ställa upp på en intervju. Ett par timmar senare fick ändå GP ett officiellt uttalande mejlat till redaktionen, och enligt den är såväl Ryssland som Ukraina välkomna att medverka i årets tävling.

”Eurovision Song Contest är ett icke-politiskt kulturellt evenemang som förenar länder och hyllar olikheter genom musik. EBU:s medlemmar i både Ryssland och Ukraina har åtagit sig att medverka vid årets evenemang i Turin och vi avser att välkomna och låta artister från båda länderna medverka i maj. Vi fortsätter såklart att följa utvecklingen noggrant", skriver EBU i sitt meddelande.

ANNONS

Detta är dock en ståndpunkt som SVT har svårt att acceptera. I ett mejl till GP utvecklar SVT:s vd Hanna Stjärne sina synpunkter.

SVT:s vd: ”Passerar alla gränser”

”EBU måste tänka om. Jag sympatiserar med grundtanken kring Eurovision som ett opolitiskt evenemang. Men situationen i Europa är extremt allvarlig, med Rysslands invasion av Ukraina. Det passerar alla gränser. Vi har uppmanat EBU att ändra sig och kommer att följa utvecklingen noga, skriver Hanna Stjärne i en kommentar.

Så bevakar SVT kriget i Ukraina

  • SVT Nyheter sänder direkt i SVT1 under hela torsdagen fram till klockan 18 då ”Rapport” tar vid. Under kvällen sker en extrasändning i SVT2 klockan 20-21 och kvällens ”Aktuellt” förlängs. Därefter fortsätter direktsändningen under kvällen i SVT2.
  • ”Lilla Aktuellt” direktrapporterar om läget i Ukraina i Duo-appen. Där kan barn ställa frågor om kriget. Även programmets chatt är igång hela dagen och inlägg på TikTok leder barnen dit. Kvällens sändning av ”Lilla Aktuellt” kommer också att fokusera på Ukraina.

Tidigare i vinter bytte Ukraina ut sitt officiella tävlingsbidrag då sångerskan Alina Pash anklagats för att illegalt ha besökt det ockuperade Krim 2015. Ersättare blev gruppen Kalush Orchestra. Vilken artist som Ryssland väljer att skicka till i Turin i maj är inte klart.

LÄS MER:De leder American Song Contest

Eurovision Song Contest är tänkt att genomföras i Turin den 10, 12 och 14 maj. Vilket bidrag som Sverige avser att skicka till Turin utses vid Melodifestivalens final på Friends arena 12 mars.

FOTNOT: GP har sökt ESC:s högste chef Martin Österdahl för en kommentar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS