Marcus & Martinus med vinnarstatyetten Sångfågeln efter att med bidraget ”Unforgettable” vunnit lördagens final av Melodifestivalen 2024 i Friends arena.
Marcus & Martinus med vinnarstatyetten Sångfågeln efter att med bidraget ”Unforgettable” vunnit lördagens final av Melodifestivalen 2024 i Friends arena. Bild: Claudio Bresciani/TT

Norska tvillingarna höll för trycket – vinner årets Mello

Det mesta talade för en norsk seger i svenska Melodifestivalen. Och givetvis blev det Marcus & Martinus som vann och som får representera Sverige vid Eurovision i Malmö senare i vår.
– I kväll känner vi oss som svenskar till 110 procent, säger de glädjestrålande bröderna.

ANNONS
|

Det var två överlyckliga, tacksamma och lättade bröder som mötte pressen strax efter det att de hade fått ta emot SVT:s åtråvärda sångfågel – priset som bevisar att de vunnit Melodifestivalen 2024.

– Det känns stort att få representera Sverige. Vi är otroligt glada och tacksamma för alla som har röstat på oss. Men det har varit nervöst, säger Martinus.

De 22-åriga Trofors-tvillingarna hade ju oddsen, fansen, den internationella juryn och stora delar av tv-publiken med sig. Men kanske ännu viktigare var att de inte hade Loreen emot sig.

Marcus & Martinus Gunnarsen hade ju vunnit den här tävlingen redan förra året om det inte vore för Sveriges omöjliga Eurovisiondrottning. Den här gången fanns det inget sådant hinder i vägen. Den här gången blev det en förkrossande seger. Den här gången blev det raka spåret ner till Malmö arena och direkt till finalen av Eurovision song contest den 11 maj.

ANNONS

I rollen som arrangörsland är ju Sverige redan finalklart tillsammans med EBU:s ”fem stora”, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Storbritannien. Nu kan vi tydligen foga Norge till den listan också.

Känner ni er norska eller svenska egentligen?

– I kväll känner vi oss som svenskar till 110 procent. Men känslorna är överallt, både lättnad och glädje. Det är underbart, skrattar Marcus.

Bryr sig inte om vad norrmännen tycker

Det råder ju ingen tvekan längre om att svenskarna har tagit Marcus & Martinus till sitt hjärta. Den eventuella oro de har känt för att så inte skulle vara fallet kan de släppa nu. Ett större problem för tvillingarna är kanske vad deras norska landsmän tycker och tänker om att de ska representera Sverige och inte Norge.

– (skratt) Det bryr vi oss inte om, säger bröderna i munnen på varandra. Det får de tugga i sig.

Inte heller de internationella Eurovisionfansen verkar bry sig särskilt mycket om vilket land Melodifestivalens artister kommer ifrån. Enligt musiksajten Eurovisionworld.com har den norska duons odds bara blivit starkare ju längre tid som har gått. För två veckor sedan bedömdes Marcus & Martinus segerchanser till 33%. För en vecka sedan till 45%. Ett par timmar före lördagens final var de uppe på svindlande 69%, vilket i det här sammanhanget är att betrakta som rena Loreen-siffror.

ANNONS

Hur har det varit att bära favoritskapet?

– Jättejobbigt! Vi har försökt att vara coola på utsidan med inuti har vi varit så otroligt nervösa. Det är tufft att vara favoriter, säger Martinus.

På vilket sätt har era upplevelser i år skiljt sig från förra året?

– (skratt) Nu vet vi hur stor Melodifestivalen är! Den är enorm.

Den stora frågan nu är om duon kommer att räcka till i Eurovisionfinalen. De flesta bedömare tycks överens om att rätt låt segrade i Stockholm men att Marcus & Martinus knappast har någon större chans att vinna i Malmö. Men vem vet? Vi får helt enkelt vänta och se.

– Vi ska i alla fall göra allt vi kan för att Sverige ska bli stolta över oss, säger Marcus och Martinus i kör.

SLUTRESULTAT I MELODIFESTIVALEN 2024

Markus & Martinus – ”Unforgettable” 177p

Medina – ”Que Sera” 104p

Smash into Pieces – “Heroes are calling” 90p

Cazzi Opeia – “Give my heart a break” 87p

Liamoo – ”Dragon” 83p

Danny Saucedo – ”Happy that you found me” 74p

Maria Sur – “When I’m gone” 72p

Annika Wickihalder – ”Light” 63p

Jacqline – ”Effortless” 61p

Jay Smith – “Back to my roots” 46p

Lisa Ajax – “Awful liar” 37p

Dotter – ”It's not easy to write a love song” 34p

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Mellonationen kommer backa Marcus & Martinus i Malmö

LÄS MER:Senaste nytt om Melodifestivalen

LÄS MER:Fem punkter inför 2024 års final i Melodifestivalen

LÄS MER:GP tippar finalen av Melodifestivalen 2024

LÄS MER:Så tacklar Jacqline det oväntade favorittrycket

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS