Så tacklar Jacqline det oväntade favorittrycket

För en månad sedan visste ingen vem hon var. I morgon bitti kan ”alla” känna till henne.
– Det är jobbigt när folk tar upp det. Jag försöker att tänka på annat, säger Jacqline Mossberg.

ANNONS
|

Den lilla tätorten Järna strax utanför Södertälje är känt för två saker – sin biodynamiska kvarn som man ser från E4:an och sina antroposofer, som man sällan ser från motorvägen.

I kväll kan detta förändras. I kväll kan nämligen Järnas egen Mellostjärna Jacqline Mossberg, eller bara Jacqline som hon kallar sig, göra ett rejält avtryck med sitt bidrag ”Effortless”. Och skulle hon vinna hela tävlingen – vilket framförallt de utländska Mellofansen tror och hoppas att hon kan göra – blir Jacqline större än Saltå kvarn.

Men när GP får en kort pratstund med henne efter fredagskvällens genrep inne på Friends arena är sångerskan dämpad och närmast lite tystlåten. Hennes bidrag rev ändå ner applåder trots att hon var tvungen att hålla igen lite på scen.

ANNONS

– Jag känner mig inte helt frisk, men betydligt bättre än vad jag gjorde i torsdags.

Då repade Jacqline febersjuk, missade i sången och ställde in alla sina intervjuer för att vila och skona rösten. Och det är just vad hon ska ägna sig åt under lördagen – förutom ett publikt eftermiddagsrep inne på Friends – att kurera sin röst.

Jacqline kämpar med röstproblem

Den här fredagskvällen står en vattenkokar-liknande maskin under hennes runda bord på arenan. Den ska Jacqline föra till munnen med jämna mellanrum för att andas in varm ånga, tänkt att fukta luftvägarna, stimulera blodcirkulationen i andningsmusklerna och långsamt stärka motståndskraften i svalget.

– Det känns okej, rösten kommer säkert att hålla, men lite typiskt att jag ska drabbas av röstproblem nu när det snart är dags för final, suckar Jacqline som ändå skiner upp när hon får reda på att GP:s Melloteam gärna vill se henne som segrare i kväll.

FAKTA: Jacqline

Fullständigt namn: Jacqline Lie Hope Clarine People Mossberg.

Född: Den 2 juli 1998 (25 år). Uppvuxen i Järna utanför Södertälje. Bor numera i Stockholm.

Övrigt: Slutade tvåa i ”Idol” 2021, efter isländske segraren Birkir Blær men före Annika Wickihalder som också deltar i kvällens Mellofinal.

Aktuell: Tävlar som elfte och näst sista artist i kvällens final av Melodifestivalen med sitt bidrag ”Effortless”.

Däremot är hon inte lika bekväm med det relativa favoritskap som oddsmakarna har låtit henne bära den senaste veckan.

– Det vore såklart fantastiskt att vinna Melodifestivalen. Men det är jobbigt när folk tar upp det. Jag försöker att tänka på annat och bara fokusera på mitt uppträdande.

ANNONS

Norska tvillingarna ligger i vinnarhålet

Faktum är att segertrycket är betydligt mycket större på de norska dundertvillingarna Marcus & Martinus. Enligt den internationella fansajten eurovisionworld.com ligger tvillingarnas segerodds på svindlande 65% i kväll, rena Loreennivån. Tvåa är Jacqline med en bedömd segerchans på 8%. Det är som synes långt efter norskarna, men Jacqline ligger ändå före konkurrenter som Danny Saucedo och Liamoo.

Och trots att även många svenskar lyfter fram Marcus & Martinus som troliga vinnare med det snyggaste bidraget, menar andra att det finns ett mått av förnedring för en stolt musiknation som Sverige i att låta sig representeras av ett par 22-åringar från Norge – ett musikland så mediokert att man de senaste åren skickat två banangula vargar och en krigardrottning till Eurovision.

Jacqline: ”Man kan inte styra livet”

Nå. Det enda man kan vara säker på är att det inte går att vara säker. På något. Allra minst i Melodifestivalen.

– Man kan inte styra livet. Så är det. Jag kan bara göra det bästa jag förmår och hoppas att det räcker, säger Jacqline.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:GP tippar finalen av Melodifestivalen 2024

LÄS MER:Fem punkter inför 2024 års final i Melodifestivalen

LÄS MER:Henrik Dorsin: Jag rökte gräs med Woody Harrelson

LÄS MER:Ny restaurang med stor takbar vid Brunnsparken

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS