The man behind the mask – inte Alice Cooper men väl Sven Melander.
The man behind the mask – inte Alice Cooper men väl Sven Melander. Bild: TV4

”Masked singer” – så dumt att tittarsuccén är given

Det mest oroande sedan Rakel Wärmländer slaktade en docka i Bolibompa. Det menar Jan Andersson efter första avsnittet av ”Masked singer” – som ändå kommer att bli en given succé.

ANNONS
|

”Under nio veckor kommer tolv välkända profiler att tävla i tv-historiens mest bisarra underhållningsprogram”.

Så inleder programledaren David Hellenius TV4:s nya storsatsning ”Masked singer”. Det är en snärtig summering, det måste man ge honom.

Man kan också beskriva programmet så här: Sven Melander som pingvin sjungandes ”Volare”. Den som med ljus och lykta söker ett koncentrat av TV4:s nya fredagsunderhållning ”Masked singer” behöver inte leta längre. Tydligare än så kan det här programmets själ inte sammanfattas. Sven Melander. Som pingvin. Sjungandes ”Volare”.

Just det kan ha varit den mest oroande tv-stunden sedan Rakel Wärmländer i barnprogrammet Philofix körde en sax i nacken, sprättade upp bakhuvudet och hackade ut ögonen på en docka för att göra om den till en ledlampa.

ANNONS

I USA inleddes nyligen säsong 5 och även om intresset tycks ha avtagit i alla fall något är det fortfarande enormt stort.

Samtidigt borde jag inte vara ställd eller överraskad. Det är just sångare av Sven Melanders-typ som utklädda till festliga tapirer, sugfiskar och fjällrävar (får man förmoda) har fått människor över hela världen att bänka sig för att se vilka artister, idrottsstjärnor, politiker, tv-profiler, skådisar och komiker som kan tänkas dölja sig bakom de väldigt, hur ska vi säga ... kreativa dräkterna.

Otyget började i Sydkorea 2015 under namnet ”King of masked singer” (även om ni säkert känner det som ”Miseuteori Eumaksyo Bongmyeon-gawang”). Det är alltså originalet, urprogrammet, som därefter har vältrat sig över världen i ren coronafart och nu efter den svenska premiären golvat 43 länder.

LÄS MER:Coronautbrott i GSO – kvällens konsert inställd

I USA inleddes nyligen säsong 5 och även om intresset tycks ha avtagit i alla fall något är det fortfarande enormt stort. Rent tittarmässigt kan ”Masked singer” bara mäta sig med direktsänd amerikansk fotboll. Och på ett sätt förstår jag amerikanerna bättre än på flera år.

Grattis – du är som jag! Och vi svenskar är som resten av världen. Det känns ändå fint på något sätt.

För även om formatet, alltså själva programidén, är så dum att man nästan häpnar och pingvin-magin bröts i samma stund som Sven Melander tittade fram, så vill man ju veta vilka det är som sjunger. Visst kändes Enhörningens röst bekant? Nog hoppas du att Monstret åker ut i nästa omgång? Och visst ryste du av återhållet välbehag när Sjöbjörnen drog på lite där i refrängen till Calum Scotts ”You are the reason”?

ANNONS

Grattis – du är som jag! Och vi svenskar är som resten av världen. Det känns fint på något sätt. Men jag kommer ändå att titta under protest. Vill gärna ha det fört till protokollet.

LÄS MER:”Masked singer” – nu börjar TV4:s galna jakt

LÄS MER:”Opera är som danska – du måste ge det en chans”

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS