”Opera är som danska – du måste ge det en chans”

Lyssna. Ge musiken en chans. Ladda med kaffe. Mikkey Dee tipsar GP:s läsare om hur de bäst tar sig an helgens Wagneropera som livestreamas från Göteborgsoperan.
– Musiken är ju mäktig som fan, säger Scorpionstrummisen.

ANNONS
|

Dramatiken. Intensiteten. Engagemanget. Det finns mycket som förenar hårdrock med operamusik. Det visste Mikkey Dee redan, men efter att ha gått i närkamp med Puccinis ”Tosca” tillsammans med operasångaren Rickard Söderberg i SVT:s programserie ”Hjälp jag ska gå på opera” fick han det bekräftat.

– Fantastiskt! Vilken dynamik! Det var väldigt kul att se, sade Mikkey Dee efter programmet. Trots att han var rätt skeptisk innan.

LÄS MER:Coronautbrott i GSO – kvällens konsert inställd

Man skulle alltså kunna kalla Scorpions trummis för en nyfrälst operaälskare och en omvänd skeptiker. Man skulle också kunna låta bli. För någon sådan är han inte.

– Nej, verkligen inte. Men jag blev enormt imponerad. Sångarna och musikerna är extremt tajta och följsamma. Det är otroligt imponerande att lyssna på, och inte alls som många tror bara ett stort jävla gap.

ANNONS

Tror många det?

– Ja absolut, det är en väldig tröskel för många. Och jag kan förstå det. Mitt tips är därför att dela upp en opera i mindre bitar. Jag och Rickard satt en halvtimme och lyssnade på ”Tosca”. Det var helt kanon. Tre, fyra timmar däremot hade jag aldrig klarat. Då börjar jag skruva på mig.

Ta chansen – om den erbjuds

Mikkey Dee har ett långt liv i musiken, inte minst efter flera år som trummis i Motörhead, men har aldrig tidigare tittat på opera tidigare.

LÄS MER:Nu renoveras Stora teaterns 160-åriga statyer

– Det har inte blivit av, eller det har inte lockat mig helt enkelt, och jag skulle knappast springa benen av mig för en operabiljett i dag heller. Men får man chansen att gå på opera tycker jag absolut man ska göra det.

Göteborgsoperan streamar ”Siegfried”

Nu i helgen finns just en sådan chans då Göteborgsoperan börjar livestreama sin uppsättning av ”Siegfried”, den tredje delen i Wagners operasvit ”Nibelungens ring”. Richard Wagners epos har beskrivits som operavärldens Mount Everest, och är alltså inget man bestiger i promenadskor. Men Mikkey Dee råder ändå alla nybörjare att försöka.

– Ja för tusan! Men bli inte rädda för sångarna och den fulla orkestern även om det känns som att de slår dig i ansiktet med en slägga.

ANNONS

LÄS MER:Annika Sjöös tre danstips till Janne Josefsson

Mikkey Dee fortsätter sina liknelser och jämför sin första operaupplevelse med att springa in i en vägg, men låt inte heller väggen skrämma er.

– Bryt ner den där väggen. Lyssna på de enskilda instrumenten. Kanske stråkarna, eller rösten i ett enskilt stycke. Ofta följer ju musikerna med sångarna i perfekt takt och tempo. De är så jävla tajta va ... så wow bara tänker man.

Mikkeys tre tips för en lyckad Wagnerhelg

Mikkey Dee har ingen möjlighet att själv ta del av ”Siegfried” i helgen, men delar gärna med sig av tre tips för den som känner sig pepp och nyfiken nog att följa med Göteborgsoperan upp för Mount Everest.

• ”Ge musiken en chans. Stäng inte av med en gång utan försök verkligen att ta in upplevelsen.”

• ”Lyssna på detaljerna. Fokusera på de enskilda instrumenten och rösterna, bryt ned musiken i mindre delar.”

• ”Ladda med kaffe. Mycket kaffe! Räcker inte det så bunkra upp med en back öl. Se också till att ha remoten inom räckhåll.”

LÄS MER:Här är Sveriges 20 bästa kommunslogans

LÄS MER:Marvels superhjältar – Disneys verkliga kassako

Göteborgsoperans ”Siegfried”-helg

Föreställningen spelades in på Göteborgsoperan i december förra året. Rollen som Vandraren (Wotan) görs i akt ett och två av Fredrik Zetterström och i akt tre av Anders Lorentzson.

  • Fredag 26/3. Akt 1. Längd: 1 tim 21 min.
  • Lördag 27/3. Akt 2 Längd: 1 tim 14 min.
  • Söndag 28/3. Akt 3. Längd: 1 tim 22 min.

Alla tre akterna streamas på https://gofilm.se/

ANNONS