Hatattack mot Tusse i Eurovision

Efter Tusses första repetition på plats i Rotterdam haglar de hatfyllda kommentarerna på Instagram.
– Jag blir så förbannad, säger den svenska delegationschefen Lotta Furebäck till Aftonbladet.

ANNONS
|

Om lite drygt en vecka, tisdag 18 maj, går Sverige in i Eurovision Song Contests första semifinal som på pappret ser betydligt tuffare ut än torsdagens kvalheat. Medan Danmarks, Islands och Finlands tuffaste konkurrenter i den andra kvalgruppen troligen blir länder som Schweiz, Bulgarien, Serbien och pånyttfödda San Marino, har Sverige och Norge hamnat i ett riktigt getingbo.

LÄS MER:Glädjebesked från Tusse – rösten är tillbaka

Vi ställs mot ständiga publikfavoriter som Ryssland, Israel, tävlingens meste vinnare Irland, oberäkneliga Azerbajdzjan och den vassa utmanaren Australien. Dessutom mot Litauen, Malta och Cypern som uppges ha riktigt vassa bidrag i år.

”Jag blir så förbannad och ledsen”

Men efter Tusses första repetitioner på plats i arenan i Rotterdam ligger den svenska delegationens fokus någon annanstans.

ANNONS

På Eurovisions Instagram haglar de hatfyllda och rasistiska kommentarerna mot den svenske deltagaren, något som bland annat Aftonbladet var tidiga med att rapportera om.

LÄS MER:Här är Tusses största konkurrenter i semifinalen

– Jag blir så förbannad och ledsen att det här förekommer. Rasism i alla former är helt förkastligt och det är klart att man blir upprörd, säger den svenska delegationschefen Lotta Furebäck till tidningen.

Sverige har i många år varit något av ett älska-eller-hata-objekt för Europas många Eurovisionfans. Antingen tycks man ovanligt förtjust över våra svenska bidrag och älskar att så många svenskar tar allvarligt på tävlingen, Tusse får också mycket stöd och kärlek på Eurovisions Instagram, eller så menar man att Sverige gynnas av sitt gedigna renommé och åker snålskjuts på tidigare framgångar.

LÄS MER:2000-talets svenska ESC-bidrag – från sämst till bäst

Fokuserar på det positiva

Den svenska representanten Tusse är väl medveten om detta, och om de hatfyllda kommentarerna som riktats mot honom, men väljer att fokusera på det positiva.

– Jag har verkligen tänkt igenom numret, lärt mig kamerorna och funderat på om allt ser lika snyggt ut på scenen som det gör i mitt huvud. Så jag inte går runt och tänker på något onödigt, säger han till Aftonbladet.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS