Språk och tonfall. Karaktären Nanna formas genom lika delar blaserad världsvana, gullig naivitet och absolut trendkänslighet.
Språk och tonfall. Karaktären Nanna formas genom lika delar blaserad världsvana, gullig naivitet och absolut trendkänslighet. Bild: Sara Thisner

Träffsäker radio om videobloggande tonårstjej

Det senaste decenniet har inneburit ett stort uppsving för ljudboken. Kanske är det dramatikens tur nu? Mikaela Blomqvist har lyssnat på två nya radiodramer i P3.

ANNONS
|

För läsandet utgör förstås all modern teknik efter tryckpressen bara ett hinder och ett störningsmoment. När det kommer till radiodramatiken kan man däremot tänka sig att många av den moderna teknikens möjligheter ännu är outforskade. I humorserien punani_99 vars fem första avsnitt finns tillgängliga på P3 låter Nanna Olasdotter Hallberg en 17-årig youtuber (som även hon heter Nanna) berätta om sitt liv för lyssnaren i videobloggar utan bild.

LÄS MER: Sockersöt svärta när Nina Hemmingssons serier tas till scenen

Mycket av innehållet hade också varit för grovt för att visas i TV. Nanna tar sju sorters droger, vaknar upp efter överdosen, och börjar genast diskutera sitt feministiska perspektiv på selfien med läkaren. Hon deltar i en otäck ayahuascarit i Guatemala och i sin strävan efter att få äga en dyr Byredotvål är hon nära att bli lyxhustru till Johan Staël von Holstein. Själva videobloggandet ursäktar Nanna envist med att det bara är ett ironiskt konstprojekt.

ANNONS

Trots det ofta snabba och dramatiska händelseförloppet formas karaktären Nanna framför allt genom språket och tonfallet. Det är lika delar blaserad världsvana, gullig naivitet och absolut trendkänslighet. Det är också här som Olasdotter Hallberg, själv fyllda 26, verkligen briljerar. Punani_99 är lika träffsäker som absurd.

LÄS MER: Fattigadel med air bnb-konto

Författaren Jerker Virdborg.
Författaren Jerker Virdborg. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Mer lik traditionell radioteater är däremot den psykologiska thrillerserien Tunnlarna, skriven av Jerker Virdborg och också den tillgänglig på P3. Genom telefonsamtal och förhör med en betydligt mer städad 17-åring än Nanna berättas om en frånskild far och timid bibliotekarie som driven av en underlig besatthet börjar utforska tunnlar under Stockholm där något ont döljer sig. Tillsammans med sin dotter finkammar han internetforum, stämmer träff med förtegna urban explorers och motarbetas av säkerhetstjänsten. Virdborg är dessvärre bättre på att frammana en stämning än på att knyta ihop ändarna. Och vad mer är, ljudmediet nyttjas aldrig till fullo i detta dialogdrivna drama. Avsaknaden av bild ter sig här just som en brist. I punani_99 blir det däremot en möjlighet.

ANNONS