Tone Schunnesson kommer att skriva en del av Sommarnovellen i veckan under de kommande sex veckorna.
Tone Schunnesson kommer att skriva en del av Sommarnovellen i veckan under de kommande sex veckorna. Bild: Nils Petter Nilsson

Tone Schunnesson skriver interaktiv novellserie för GP

På torsdagen är det premiär för GP:s Sommarnovell ”Dö, Stockholm, dö” som författaren Tone Schunnesson skriver för GP. Novellen i sex delar kommer både som podd och i text. Läsarna och lyssnarna bestämmer delar av handlingen.
– Det känns som det perfekta sommarjobbet.

ANNONS
|

Historien utgår från göteborgaren Robin, en 40-årig musiker som var lite småkänd för tio år sedan, men som nu har stadgat sig i Stockholm med fru och barn.

– Han var liksom ett Göteborgslöfte som aldrig slog in. Han flyttade till Stockholm för att få karriären att lyfta men blev aldrig någon Håkan Hellström. Han är lite av en familjebesvikelse. Nu har hans mamma dött och han åker hem till Göteborg för att gå på begravningen. Där träffar han på en familjevän som är medium, berättar författaren Tone Schunnesson.

LÄS MER:Tone Schunnesson: Jane Eyre blir inte mänsklig utan kvinnan på vinden

Varför ville du skriva om en 40-årig ”has-been”?

– Därför att jag är väldigt inne på ”has-beens” just nu, jag har hållit på med det i min roman också. Sen tyckte jag det var kul att skriva om en man, det är något jag inte gjort förut. Och han är ju en man som är lätt att göra sig lustig över, men jag ville inte göra mig lustig över honom. Jag ville mer gå in i honom på ett djupare plan. Man får ju väldigt mycket empati med den man skriver om.

ANNONS

LÄS MER:Så gick det efter hyllade podden Systrar

Läsarna får bestämma

Novellen heter ”Dö, Stockholm, dö” och kommer att släppas i sex delar med start på torsdagen, både i podd- och textform. Podden är inläst av skådespelaren Anton Hellström och originalmusiken är skriven av Jens Lekman. På Göteborgs-Postens Instagram kommer dessutom läsarna och lyssnarna att kunna påverka vad som ska hända i berättelsen.

– Det var min idé att göra den interaktiv, det är något jag aldrig gjort förut. Jag tyckte att det kändes kul att skriva i realtid också och att få bjuda in läsarna, säger Tone Schunnesson.

LÄS MER:Drömskt om systerskap i samhällets utkant

– Så jag kommer skriva en ny del varje vecka efter att läsarna har bestämt vad som ska hända. Men det känns inte som en press utan bara roligt. Det är det här jag ska ägna de kommande veckorna åt, det känns som ett perfekt sommarjobb.

FAKTA: Sommarnovellen ”Dö, Stockholm, dö”

Släpps i sex delar, nytt avsnitt varje torsdag. Du kan läsa novellen i din papperstidning eller på webben, podden hittar du där du annars hittar poddar.

Påverka handlingen på Göteborgs-Postens Instagram, där kommer du kunna rösta om vad som ska hända härnäst.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS