Linn Koch-Emmery och Lova Alvilde.
Linn Koch-Emmery och Lova Alvilde.

Tio artister du inte får missa 2019

Landet är fullt av begåvade band och artister. Vi har listat tio namn att hålla ögonen på under 2019.

ANNONS
|
Tio artister att hålla koll på 2019

1. Linn Koch-Emmery

grade crossed


Den senaste tiden har det snurrat allt snabbare för Linn Koch-Emmery från Stockholm. Efter att ha turnerat med Johnossi fick hon i somras öppna för Pussy Riot på Liseberg, i höstas kom Linn Koch-Emmerys andra ep Waves och nyligen lyftes hon fram som "Framtidens artist" av P3:s musikredaktörer. Vi tror att 2019 blir året då Linn Koch-Emmery kommer att ta steget upp i elitserien och bli stor på riktigt.
Tio artister att hålla koll på 2019

2. Lova

grade crossed


Som 13-åring vann Lova Alvilde SVT:s musiktävling Lilla Melodifestivalen med sin låt Mitt mod. Att karriären skulle ha gått spikrakt uppåt sedan dess vore en överdrift – ätstörningar, ADD och dyslexi präglade hennes skoltid – men nu har det äntligen börjar röra på sig för den 20-åriga sångerskan från Stockholm. Lovas sånger har strömmats runt åtta miljoner gånger på olika streamingtjänster, hennes You me and the silence var den mest spelade svenska låten på P3 under förra året (den näst mest spelade totalt) och dessutom är hon nominerad till priset Framtidens artist på P3 Guld den 19 januari.
Tio artister att hålla koll på 2019

3 Annie Angel

grade crossed


I augusti släppte Annie Angel blott sin tredje singel, den sköna men lite yxigt betitlade Nothing and something then nothing again, men hennes karriär är mer omfattande och vittförgrenad än så. Hon har sjungit på Wermlandsoperan, jobbat med konstnären Marina Abramović på Moderna Museet, turnerat med Oskar Linnros och medverkade i våras tillsammans med Moneybrother, Sofia Karlsson, Tonbruket och Sveriges Radios symfoniorkester i hyllningen till musikarvet från legendariska Chelsea Hotel i New York. Med sin säregna, personliga röst och konstnärliga integritet är Annie Angel en av landets mest intressanta artister, och vi räknar med att hon nu tar sin rättmätiga plats i strålkastarljuset.
Tio artister att hålla koll på 2019

4. Kårp

grade crossed


Göteborgsbandet Kårps musik har beskrivits som "dödsdisko", men det var säkert i all välmening. För kvartettens elektroniska sånger sprudlar av liv och rörelse på ungefär samma tyngdlösa sätt som när Robyn släpper ner armarna och dansar loss på scen eller när Karin Dreijer sätter fart på sitt Fever Ray. Med sitt snygga, tajta och stundtals charmanta sound och Anna-Maria Lundbergs personliga röst låter Kårp ändå mest av allt som Kårp. Sedan debuten 2017 har göteborgarna gått från att snurra på P3:s Osignatlista till att nämnas som det nya svarta. Det ska bli intressant att följa det här bandet under 2019.
Tio artister att hålla koll på 2019

5. Grant

grade crossed


Caroline Cederlöf, mer känd under sitt artistnamn Grant, har redan fått skopvis med beröm för sitt debutalbum In bloom från förra året. Med all rätt, det är en riktigt fin platta. Men det som verkligen står ut är Cederlöfs talang och mäktiga röst, det ryms nämligen en enorm begåvning inuti den här 24-åringen. Därmed kan vi också räkna med ett spännande 2019, för Grant som är dubbelt P3 Guld-nominerad kommer alldeles säkert att överraska ännu mer framöver.
Tio artister att hålla koll på 2019

6. Nadja Evelina

grade crossed


När Nadja Evelina 2016 släppte singeln Fastnat för dig, duettsamarbetet med Jonas Lundqvist, hade hon redan blivit viral med sin debutsingel Finast utan filter. I november kom nya singeln Jag vet och sammantaget gör det att förväntningarna på vårens debutalbum nu rusat i höjden. Nadja Evelina verkar i samma melankoliska och lätt dansanta popfack som Veronica Maggio men har en personlig och egen ton i sin musik som håller intresset vid liv.
Tio artister att hålla koll på 2019

7. Donika Nimani

grade crossed


Likt ettan på årets genombrottslista Linn Koch-Emmery kommer även Donika Nimani från Norrköping. Östergötlands Göteborg. Debutsingeln Tvivlar handlar om den där första kärleken som så ofta tar slut lite för abrupt, och om sorgen, osäkerheten, frustrationen och saknaden som brinner i kroppen när man tvingas gå vidare med sitt liv. Donika Nimani har släppt ett par snygga låtar till, senast Instagram, som alla rör sig i samma tematiska trakter.
Tio artister att hålla koll på 2019

8. Honungsvägen

grade crossed


En supergrupp från Umeå i Västerbotten, kan det vara något? Ja absolut! Särskilt om den är så begåvad som Honungsvägen måste det ju resultera i någon slags kärleksfull respons. Men det har tagit sin tid. Redan 2013 kom det första livstecknet från det här bandet med musiker från Isolation Years, Säkert, INVSN och Kraja – och med genomarbetade texter av Annika Norlin. Den här typen av melankolisk indiepop med mjuk ljudbild är precis vad världen behöver just nu. En handfull singlar kom under 2018 och förhoppningsvis kan gänget samla sig för ett efterlängtat debutalbum under året.
Tio artister att hålla koll på 2019

9. Junior Brielle

grade crossed


Grammisnominerade, hyllade, branschkramade. 2018 var ett bra år för bröderna Gabriel och David Röhdin från Brunflo. Men vi spår ett ännu bredare genombrott under 2019. Efter en handfull singlar och en fin ep borde ett debutalbum ligga runt hörnet. I sommar gör Junior Brielle dessutom gemensam sak med Foo Fighters, Lana Del Rey, Travis Scott och Laleh när de gästar Lollapalooza på Gärdet. Allsång på Skansen i år?
Tio artister att hålla koll på 2019

10. Benjamin Folke Thomas

grade crossed
Här finns säkert ett mått av wishful thinkning inblandat men visst vore det härligt om 2019 blev året då fler upptäckte 30-årige göteborgaren Benjamin Folke Thomas och hans sköna americana. För två månader sedan kom femte albumet Modern man och även om det inte är så Benjamin Folke Thomas låter, som en modern man, är det riktigt fint och förtjänar betydlig fler lyssnare.

LÄS MER:Hon står för årets genombrott

ANNONS