Swiftiesarna Alice och Emelie fixar stilen inför konserten

Nu laddar Taylor Swift-fans över hela landet för stjärnans första Sverige-besök. Inför konserterna är modet nästan lika viktigt som musiken – och här finns (minst!) en stil för alla.

ANNONS

– Den här kanske?

– Ja, den är perfekt!

Alice Pålsson, 18, håller upp en röd, glittrande topp framför Emelie Johansson, 18, som precis hittat en rosa klänning som skulle vara perfekt för den som gillar ”Lover”-eran. Butikerna Beyond Retro och Stadsmissionen i Arkaden börjar tömmas på glitterplagg, cowboyhattar och festfina accessoarer. För i helgen är det dags för årets mest omtalade konserter i Stockholm, när Taylor Swift kommer till stan. Ett artistbesök som fått hela landet att bubbla av swiftie-feber. Stjärnans hängivna fans har förberett sig i månader inför hennes första Sverige-besök och alla äkta swifties har en uttalad favorit bland ”erorna” i The Eras Tour, där konserterna delas in i olika delar för olika album – varje album är en era och varje era har en specifik estetik.

ANNONS

– Jag gillar musiken i ”Reputation” väldigt mycket, säger Emelie. Men jag bär egentligen inte så ofta svart. Samtidigt gillar jag glitter och det är mycket glitter i ”Reputation” också. Det är svart, guld, rött och paljetter. Jag kommer nog ha en kort svart kjol, en guldig topp och mina boots, säger hon och pekar mot fötterna som pryds av svarta cowboystövlar.

Alice gillar albumet ”Speak now”, men eftersom lila inte är någon favoritfärg kommer hon att ansluta sig till de fans som väljer ”Lover”-eran på lördag.

– Jag tänkte ha ett par rosa jeans och en vit silkig body, några fina skor och en söt väska. Sen köpte jag en vit keps häromdagen som jag ska sätta paljetter på. Jag har sett många göra liknande saker och det ser roligt ut.

Hon är inte ensam om att göra egna accessoarer och andra DIY-pyssel i Taylor Swifts anda. Tiktok, Instagram och olika forum för fans på Facebook svämmar över av instruktioner och tips. Många syr sina egna outfits och andra nöjer sig med pärlor och paljetter.

Kan den här passa för Lover-eran kanske?
Kan den här passa för Lover-eran kanske? Bild: Jonas Lindstedt

Enligt svenska Amazon har sökningar på Taylor Swift ökat med 324 procent den senaste tiden. Försäljningen av strass-stenar ökade med 80 procent de två första veckorna i april jämfört med samma period året innan, kroppsglitter ökade med 65 procent och cowboyhattar för kvinnor med 155 procent.

ANNONS

Både Alice och Emelie har gjort egna vänskapsarmband inför helgen, med bokstavspärlor som stavar ord som Swiftie, Eras Tour och namnen på album och favoritlåtar.

– Det har blivit en grej på konserterna, att man gör armband och byter med andra. Det blir som att man är vän med alla som är där, säger Emelie.

En av hemligheterna bakom Taylor Swifts trogna fanbase tros vara just grupptillhörigheten – och igenkänningsfaktorn. Alla kan hitta en era, en textrad och en stil att identifiera sig med. Dels för att stjärnan själv gått igenom en rad olika (tydligt stylade) faser sedan hon släppte sitt debutalbum 2006 och dels, tror Alice och Emelie, för att hennes budskap ändå i grunden handlar om att hitta sig själv. Vilket märks på den stilmässiga brokigheten bland konsertklädda Swifties, som enas av kärleken till en artist som är enkel att spegla sig i.

– Det viktigaste är nog att kläderna man har på sig reflekterar en själv på något sätt. Jag tror att meningen med Taylor Swifts musik är att man ska inse lite vem man själv är. Det är väl därför alla eror tilltalar olika personer, säger Emelie.

– Jag håller med. Och det finns så många olika typer av kläder. Man kan ha lång sommarklänning, en body eller ett par fina shorts och blus – vad som helst, men ändå koppla det till Taylor Swift, säger Alice.

ANNONS

LÄS MER:Vilken Taylor Swift-era är du?

LÄS MER:Personliga biljetterna till Taylor Swift den minst dåliga modellen

LÄS MER:Efter Taylor Swift-kaoset – arrangören backar i biljettfrågan

LÄS MER:Glädjebeskedet: Du slipper ta med pappa på Taylor Swift

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS