Ticketmaster backar i biljettfrågan till Taylor Swift.
Ticketmaster backar i biljettfrågan till Taylor Swift. Bild: Jordan Strauss

Efter Taylor Swift-kaoset – arrangören backar i biljettfrågan

Ticketmasters hårda biljettregler inför Taylor Swifts Sverigespelningar har lett till ilska från fans. Nu ändras kraven.
”För Taylor Swifts konserter i Sverige krävs inte längre att huvudbokaren är närvarande när biljetterna visas upp,” skriver företaget på sin hemsida.

ANNONS
|

Om mindre än två veckor kommer världsstjärnan Taylor Swift till Sverige där hon under tre slutsålda kvällar intar Friends arena i Stockholm med sin Eras-turné.

Trycket på biljetter har varit stort, men försäljningen har också kantats av ilska och förvirring bland fansen. Anledningen har varit personbundna biljetter.

”Du som har gjort köpet av biljetter kommer ha ditt namn på samtliga mobilbiljetter. Detta innebär att du som biljettköpare måste närvara på arenan för att hela sällskapet ska komma in, och att alla bör gå in samtidigt. Observera att biljettköparen kan behöva identifiera sig på arenan med giltig ID-handling”, stod det tidigare på Ticketmasters hemsida.

ANNONS

Men nu vänder evenemangsjätten.

Enligt SVT aktiverar Ticketmaster även Ticket transfer vilket gör det möjligt att skicka vidare biljetter till andra konsertbesökare.

På frågan varför de plötsligt ändrat sig svarar Andreas Bergén, marknadschef på Ticketmaster Sverige, via mejl att det inte är Ticketmaster utan arrangören All things live som ligger bakom de förändrade kraven.

”Det är just arrangören som bestämmer policyn och som du får ställa dina frågor till.” skriver han.

Är det alltså arrangören som ändrat kravet på att huvudbokaren personligen ska närvara när biljetterna visas upp i entrén?

”Ja det är korrekt att de har tagit bort det kravet” svarar Andreas Bergén.

Petra Åkesson, kommunikationsansvarig hos arrangören All things live, vill inte besvara GP:s frågor utan hänvisar vidare inom organisationen.

Fansens ilska mot arrangörerna

GP har tidigare rapporterat om hur de hårda biljettreglerna upprört fans, som varit rädda att tvingas vända i dörren. Detta har lett till flera KO-anmälningar mot arrangörerna och intensiva försök från fans att få ordning på situationen.

– Vi får mellan 200 och 400 mejl om dagen, sa Petra Åkesson, kommunikationsansvarig hos arrangören All things live då.

Jeanette Almqvist och hennes dotter stod i virtuell kö i flera timmar för att säkra sina biljetter. Konserten är en present från dotterns pappa, som var den enda av de tre som fick en förköpslänk till släppet. Det var därför via hans konto som biljetterna köptes.

ANNONS

När de väl kom fram i kön fanns bara VIP-biljetter kvar. Summan för mamma och dotter blev över 5 000 kronor.

– Det var ju absolut inte tanken från början, men det var superstressigt och det kändes verkligen viktigt att få de här biljetterna, säger hon.

Tycker att informationen var otydlig

Först när bekräftelsemejlet trillade ner i inkorgen insåg de sitt misstag – de hade köpt dem i pappans namn, och ett byte var omöjligt.

– Man var väldigt stressad i den situationen, säger Jeanette Almqvist.

Borde ni inte ha kollat reglerna innan ni bokade biljetterna?

– Ja, men Ticketmaster säger också att det är väldigt tydligt i köpprocessen att man skulle ändra namn, men vi missade den informationen helt, och vi satt ändå i flera timmar och väntade på vår tur. Jag tycker inte det var tydligt alls, säger Jeanette Almqvist.

Efter köpet försökte de upprepade gånger få hjälp med namnändring, men så sent som förra veckan fick de veta att det inte var möjligt.

– Jag har varit i kontakt med kundtjänst flera gånger. De har sagt att det kommer att gå att ändra hela tiden fram tills nu, sade Jeanette Almqvist då.

Dotterns pappa hade bokat en semesterresa till Malaga då konserten äger rum. Efter beskedet från Ticketmaster fick han skaffa nya biljetter för att kunna vara på plats och släppa in Jeanette Almqvist och dottern på Friends arena.

ANNONS

– Det är så mycket pengar, man blir helt tokig, säger Jeanette Almqvist.

Konserten – en överraskning på 20-årsdagen

En annan som kommit över tre åtråvärda biljetter är Malin Gustafssons sambo.

– Det är ju lite av ett lotteri vilka som kommer fram och vilka som får köpa, så vi trodde vi hade tur, konstaterar hon med ett litet bittert skratt.

Tanken var att bjuda med hennes båda systerdöttrar från London, varav den äldsta snart fyller 20 år.

– De skulle sett henne på Wembley arena, men fick inga biljetter, berättar Malin Gustafsson.

Födelsedagspresenten skulle bli att se artisten i Stockholm i stället. Nu är flygbiljetter inköpta och hotellrum bokat. Men biljetterna har inte köpts av Malin Gustafsson själv – utan av hennes sambo.

Att visa upp sambons körkort, eller logga in på hans konto på Ticketmaster var inget alternativ, fick hon veta. Den enda lösningen tycktes vara att han skulle följa med till Stockholm för att personligen visa sig i entrén.

Fram tills nu alltså. Under måndagen meddelade Ticketmaster att de backar från sina tidigare biljettregler, och skriver följande om de nya villkoren på sin hemsida:

”För Taylor Swifts konserter i Sverige krävs inte längre att huvudbokaren är närvarande när biljetterna visas upp i entrén på arenan. Arrangören har tagit bort den tidigare policyn för att göra det enklare för fansen att använda sina biljetter.”

ANNONS

GP söker ansvariga hos arrangören All things live.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS