Isabella Löwengrip i sitt hem i maj 2020. I samma veva talade hon ut om sin uppväxt i Martin Wicklins Söndagsintervju i P1. Hennes mamma anmälde programmet till Granskningsnämnden, där det nu fällts.
Isabella Löwengrip i sitt hem i maj 2020. I samma veva talade hon ut om sin uppväxt i Martin Wicklins Söndagsintervju i P1. Hennes mamma anmälde programmet till Granskningsnämnden, där det nu fällts. Bild: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Sveriges Radio fälls för intervju med Isabella Löwengrip

Granskningsnämnden för Radio och TV fäller Sveriges radio för bristande respekt för privatlivet. Detta efter Martin Wicklins Söndagsintervju med Isabella Löwengrip i P1 i maj. Det är Löwengrips föräldrar som anmält programmet – och nu får rätt.

ANNONS
|

Martin Wicklins Söndagsintervju i P1 med Isabella Löwengrip fälls av Granskningsnämnden för radio och TV. Programmet strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet, skriver nämnden i sitt beslut.

LÄS MER:Isabella Löwengrip om 30-årskrisen – efter krisen i bolagen

I programmet, som sändes i Sveriges Radio 17 maj, talar den inflytelserika entreprenören och bloggaren Isabella Löwengrip ut om sin uppväxt och föräldrarnas skilsmässa.

Hennes mamma och och pappa har båda valt att anmäla programmet till Granskningsnämnden då de reagerat starkt på de utsagor dottern under intervjun kommer med angående sin uppväxt.

”Kränkande och misskrediterande”

LÄS MER:Recension: Isabella Löwengrip - Sommar i P1

Föräldrarna anser att vissa delar av intervjun är djupt kränkande och misskrediterande för dem och andra i familjen. Att de inte getts möjlighet att rentvå sig eller ge sin syn på saken är ett intrång i privatlivet, menar de i sina anmälningar.

ANNONS

Granskningsnämnden ger nu föräldrarna rätt.

Familjemedlemmarna är på grund av sitt ovanliga efternamn lätta att identifiera, anser nämnden. Enligt beslutet är uppgifterna ”av intrångskaraktär” i söndagsintervjun inte motiverade av ett oavvisligt allmänt intresse. ”Programmet strider därför mot bestämmelsen om respekt för privatlivet” skriver Dag Mattsson och Jenny Englund Grass för nämndens räkning i måndagens beslut.

Enligt föräldrarna har dottern en egen agenda. De är kritiska till att hennes ord fått stå oemotsagda under intervjun. Granskningsnämnden friar dock programmet vad gäller kravet på opartiskhet.

LÄS MER:Så driver Isabella Löwengrip upp börskursen

Nina Glans, ansvarig utgivare för Sveriges Radio, har tagit del av Granskningsnämndens beslut.

– Självklart ska vi ta till oss av den här kritiken, säger hon till GP.

– Vi kommer att utvärdera programmet och fundera över vad vi i framtiden skulle kunna göra annorlunda om en likartad situation skulle uppstå.

Vad kan det här fällningsbeslutet få för journalistiska konsekvenser?

– Det här programformatet med en längre, personligt hållen, intervju är ju inte helt oproblematiskt. De medverkande pratar om sina drivkrafter och vad som format dem som människor, och får ge sin syn på sitt liv. Vi har hittills sänt 202 avsnitt av Söndagsintervjun och aldrig tidigare blivit fällda. Så uppenbart brukar det fungera. Vi för ständiga diskussioner inför varje nytt program – och till dessa samtal tar vi nu med oss Granskningsnämndens beslut.

ANNONS

Funderade ni runt vissa ordval och utpekanden i den aktuella intervjun?

– Det är klart att vi innan sändning alltid diskuterar vad som är rimligt och inte rimligt att ta med. I det här fallet kände vi att Isabella Löwengrip var en känd person, som tidigare pratat om sitt liv i offentligheten. Så vi kände att hon hade rätt att berätta sin historia. Vi tyckte också att det tydligt framgick av intervjun att det var hennes upplevelser och ingen annans. Den bedömningen har Granskningsnämnden uppenbarligen inte delat och det får vi nu lära oss något av.

Vad händer med den fällda Söndagsintervjun nu?

– Det ska vi diskutera här under resten av dagen. Men den kommer inte att kunna ligga kvar som lyssningsbar i sitt ursprungliga skick. Ska vi ha den kvar den får det bli i redigerat skick.

Martin Wicklins Söndagsintervju i P1 är nominerad till Guldörat. Vem som får det prestigefyllda radiopriset avgörs nu på onsdag den 4 november.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS