Arkivbild. Det är ännu oklart hur sparåtgärderna kommer att påverka SR:s program. Däremot ska det krävas uppsägningar.
Arkivbild. Det är ännu oklart hur sparåtgärderna kommer att påverka SR:s program. Däremot ska det krävas uppsägningar. Bild: Måns Langhjelm

Sveriges Radio behöver spara en kvarts miljard per år

De ekonomiska bekymren i mediebranschen fortsätter. Sveriges Radio behöver spara 200-250 miljoner kronor per år och säga upp personal, enligt ett pressmeddelande bolaget skickade ut under tisdagen.

ANNONS
|

Det väntar sparåtgärder för Sveriges Radio. Bolaget behöver spara 200 till 250 miljoner kronor per år och säga upp personal.

”Det är idag för tidigt att säga exakt hur många som kommer att omfattas eller i vilken del av företaget ändringarna kommer att ske”, skriver SR:s vd Cilla Benkö i pressmeddelandet.

Huvudorsaken till besparingarna är att inflationen urholkar bolagets anslag, vilket gör att kostnaderna ökar snabbare än anslagen räknas upp, enligt Benkö.

”Vi måste agera och göra omfattande besparingar trots att vi just nu har en ekonomi i balans.”

Störst besparing på programenheten

Besparingarna kommer ske över hela företaget, och framför allt slå mot programverksamheten. Där ska de årliga kostnaderna sänkas med 130-150 miljoner kronor.

ANNONS

– Det är en sorglig dag för Sveriges Radio och våra medlemmar. Det ekonomiska läget har blivit sämre för oss, liksom för många andra företag, så det var inte helt oväntat. Men vi hade ingen om att det skulle bli så här mycket, säger Johanna Lindblad Ahl, ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio.

Johanna Lindblad Ahl,  ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio, säger att det är en sorglig dag för SR.
Johanna Lindblad Ahl, ordförande för Journalistklubben på Sveriges Radio, säger att det är en sorglig dag för SR. Bild: Pelle Moeld

Rakt översatt till antal tjänster innebär besparingarna att ett hundratal journalister behöver sägas upp, enligt Journalistklubbens beräkningar.

– Om det blir fler eller färre vet vi inte. Vi har inte haft personalminskning på programenheten sedan 2007. Vår inställning är att man ska hämta in pengar någon annanstans än på personalen. Beslutet kommer påverka journalistiken och i slutändan även lyssnarna såklart, säger Johanna Lindblad Ahl.

”Kommer bli en väldigt osäker och orolig höst”

Troligen kommer anställda behöva gå redan under hösten, eller i början av nästa år, tror Lindblad Ahl.

– Det blir en väldigt osäker och orolig höst där folk kommer undra om det är deras program eller jobb som kommer att försvinna, säger hon.

Beskedet kommer i en tid då flera mediebolag flaggat för ekonomiska bekymmer. Exempelvis har TV4 aviserat ett stort sparpaket som bland annat påverkat flera populära program och mediehusets livedesk. Även Viaplay har aviserat neddragningar.

ANNONS

LÄS MER:TV4 gör sig av med 100 tjänster

LÄS MER:Därför pausar TV4 sina populära tv-program

LÄS MER:Viaplay planerar massuppsägningar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS