Därför pausar TV4 sina populära tv-program

Förra året tjänade TV4 mer pengar än någonsin. Nu säger kanalen upp personal och pausar populära program på löpande band. Vad är det som händer på TV4?

ANNONS

”Let’s dance”, ”Talang”, ”Wild kids”, ”Parlamentet” ... listan över populära program som på kort tid stoppats i TV4 är redan lång – och riskerar att bli ännu längre. Men varför då? Och varför just nu? Låt oss först backa bandet.

I våras stod det klart att TV4 tar över det populära programmet ”Bäst i test” från SVT. Enligt SVT:s programdirektör Eva Beckman handlade det om att man inte ville betala så mycket pengar som de brittiska rättighetshavarna Avalon begärde.

Till SVT:s ”Kulturnyheterna” sade hon att det rörde sig om ”extrema pengar”, dock utan att nämna några summor. Inte heller TV4 har velat avslöja hur mycket kanalen tvingades betala för rättigheterna till ”Bäst i test”, eller hur mycket det kostade att samtidigt köpa över de båda programledarna Babben Larsson och David Sundin. Men TV4:s kanal- och innehållsdirektör Fredrik Arefalk uppgav i samband med att affären offentliggjordes i mars att han var ”väldigt glad”.

ANNONS

Inte så konstigt. Som en av SVT:s största tittarsuccér på senare år och flerfaldigt prisad vid Kristallengalan var ”Bäst i test” en rejäl skalp för TV4 att hänga i bältet.

Från rekordår till uppsägningar och pausade program

Dessutom hade kanalen ovanligt gott om pengar – enligt TV4:s årsredovisning för 2022 hade kanalen aldrig tidigare tjänat så mycket.

– TV4 AB hade intäkter på ungefär 5 miljarder och gjorde en rörelsevinst på nästan 1,5 miljarder förra året, säger Tobias Lindberg, forskare vid det nordiska medieinstitutet Nordicom.

– Kanalen hade helt enkelt ett väldigt bra år 2022, fortsätter Tobias Lindberg och läser högt ur bolagets årsredovisning där det uttryckligen står att ”TV4 hade sitt mest lönsamma år någonsin”.

Men under 2023 har det vänt. Räntorna har stuckit, annonspengarna har krympt och TV4 har svårt att behålla sina tablåttittare.

”Let’s dance” fungerar dåligt digitalt

Det betyder att TV4 nu kommer att göra sig av med 100 tjänster som en del av ett större besparingsprogram, förutom att kanalen som sagt pausat populära tv-program som ”Let’s dance” och ”Parlamentet”.

Vad är det som har hänt?

”Den huvudsakliga förklaringen är givetvis den svåra ekonomiska situationen som hela landet befinner sig i. Det påverkar även oss då det har en negativ effekt på våra reklamintäkter”, skriver TV4:s kanal- och innehållsdirektör Fredrik Arefalk i ett mejl till GP.

ANNONS

Varför är det just ”Let’s dance”, ”Talang”, ”Wild kids” och ”Karl Fredrik på Österlen” som ni har valt att pausa?

”För enskilda titlar finns det olika förklaringar till varför de inte kommer tillbaka varje år. I ’Talangs’ fall handlar det helt enkelt om att vi kommer att visa ’Bäst i test’ nästa år och behöver göra plats för det. Men kopplat till vår digitala transformation ställer vi allt högre krav på att våra program ska vara starka även i TV4 Play. Många av våra långvariga succéer som ’Robinson’, ’Idol’ och ’Så mycket bättre’ har lyckats väl med det, men för exempelvis ’Let’s dance’ har det varit en utmaning”.

Hur ser den strömmande tittningen av ”Let’s dance” ut jämfört med tablåtittningen på lördagskvällarna?

”För ’Let’s dance’ har de linjära tittarsiffrorna gått ner under många år och tyvärr har vi inte sett någon publik tillväxt digitalt. Det gör att vi pausar för att se om vi kan förnya ’Let’s dance’ på ett sätt så att det blir en framgångsrik titel även i TV4 Play 2025”.

Är fler tv-program i farozonen för att pausas, i så fall vilka?

”Vi kommer att fortsätta bygga vår position utifrån vårt svenska innehåll. Men givetvis måste vi också skapa plats för helt nya program och då behöver vissa program stå tillbaka. Jag kan i alla fall lova att tv-tittarna kommer att känna igen sig även nästa år”, skriver Fredrik Arefalk till GP på torsdagseftermiddagen.

ANNONS

Även ”Parlamentet” och ”Biggest loser” försvinner från TV4

Bara ett par timmar senare uppger Expressen att TV4 även kommer att pausa dokusåpan ”Biggest loser” – vilket alltså blir kanalens femte program som inte får någon ny säsong. På fredagseftermiddagen meddelade TV4 också att populära långköraren ”Parlamentet” läggs på is och upphör att sändas.

GP har sökt flera av programledarna för de aktuella programmen utan att ha lyckats nå dem. Linda Lindorff som har lett ”Wild kids” i fyra år skriver dock på sin blogg att det känns ”sorgligt” och ”oerhört tråkigt” att programmet nu pausas. ”Det har varit en ynnest att få leda programmet med alla modiga barn i 4 års tid och jag har älskat varje dag vi haft i Järvsö ... Nu är det alltså slut och jag vet att många många många barn kommer bli så besvikna”.

Fler utmaningar väntar för TV4

Och det finns fler problem för TV4 att ta sig an framöver. En utmaning för den kommersiella kanalen är att Netflix och de andra utländska strömningstjänsterna har eller kan vara på väg att införa reklamfinansierade abonnemang.

– Då väntar en helt annan konkurrens om TV4:s annonspengar än tidigare, påpekar Tobias Lindberg på Nordicom.

Så vad skulle du säga är TV4:s största utmaning?

– Deras utmaning framåt är att fortsätta göra program som lockar en bred publik till både TV4 och TV4 Play. Men det är dyrt och det är svårt.

ANNONS

Här är programmen som TV4 pausat (hittills)

  • ”Let’s dance” – Ett av TV4:s flaggskepp som rullat i 18 säsonger och fortfarande lockar miljonpublik på lördagskvällarna men som inte fungerar något vidare i TV4 Play.
  • ”Parlamentet” – Humoristisk långkörare som debuterade 1999. Låg nere 2012 och 2013 men var tillbaka på TV4 2014 och har rullat sedan dess.
  • ”Talang” – En uppskattad talangjakt som har kommit och gått genom åren i TV4:s tablå.
  • ”Wild kids” – Från början ett SVT-program som startade redan 2005 men som nu finns på TV4 sedan några år tillbaka.
  • ”Karl Fredrik på Österlen” – Ett mysigt program om händige trädgårdsprofilen Karl Fredrik Gustafssons liv på 1600-talsgården Eklaholm.
  • ”Biggest loser” – Också ett program som har kommit och gått i TV4 sedan 2010.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS