Sverige hyllas med Edward Blom-meme i Ukraina

Edward Blom har blivit en meme i Ukraina. Ett stort Instagramkonto har lagt upp en skämtbild om missilsystemet Archer, som nu ska skickas till Ukraina från Sverige. Denna föreställer Blom tillsammans med sin fru, samt en brutaliserad gås.

ANNONS
|

Bilden går att kalla huslig, men också brysk. Edward Blom står vid en köksö, med friskt hår och ett hemtrevligt leende. Mathistorikerns ena hand är, hur ska vi uttrycka det, rektalt inskjuten i en död gås. Bloms fru Gunilla lutar sig in och studerar sin makes hand, med ett varmt och tankfullt ansikte.

– Bilden är tagen till en kokbok 2014, vi håller på att göra en klassisk svensk gåsmiddag, berättar Edward Blom över telefon.

– Jag fyller gåsen med äpplen och katrinplommon.

Denna bild, som länge cirkulerat på internet i olika former, går nu att hitta på Instagramkontot ”Ukraine” med 164 000 följare. Där har man uppmärksammat Sveriges beslut att bistå Ukraina med artillerisystemet Archer, genom följande meme:

ANNONS

Ryska armén tar rollen som den fyllda gåsen. Edward Bloms resoluta underarm är det nya missilsystemet. Gunilla medverkar som Sverige, och Edward Blom representerar Ukraina. Fotots andemening är styv, men lätt att förstå: Ryska trupper kommer att betvingas med hjälp av svenska missiler.

Texten bredvid bilden lyder: “Vi är tacksamma för stödet från alla våra samarbetspartners. Men den här bilden är tillägnad Sverige och det svenska folket”.

– Själva bilden har valsat runt i ganska många år nu. Alla olika tänkbara falanger och rörelser har använt den med olika texter. Men att ett ukrainskt konto gör en meme av den, att den används i det här sammanhanget, gör mig väldigt stolt, säger Edward Blom.

”Det ser lite brutalt ut när man stoppar handen i ett djur”

Reaktionerna på bilden har framför allt varit gladlynta. Blom själv har till exempel kommenterat inlägget med orden: ”Stolt över att medverka på denna meme! Gud välsigne Ukraina!” Men samtidigt har vissa reagerat på hanteringen av gåsen, som de finner ”brutal”.

– Det ser kanske lite brutalt ut när man ska stoppa ner handen i ett djur och fylla upp det, menar Blom.

– Men det är klart att det inte är brutalt att fylla på en gås. Äter man djur så måste man också slakta, fylla och tillaga dem. Det blir väldigt fånigt om man ska vara sådär “jag äter djur, men bara filéer där man inte kan se vilket djur det är” eller ”inga ögon på fisken”, och så vidare. Sånt har jag ingen respekt för alls.

ANNONS

Däremot kan Blom förstå att krigshumor inte lämpar sig för alla medborgare därute.

– Varje morgon läser jag rapporter om att ryssar dödas, och på ett sätt blir jag glad för att det betyder att ryssarna förlorar kriget, men varje siffra är också en människa, säger han och pausar för ett ögonblicks eftertanke.

– Visst, det kan handla om en människa som begått fruktansvärda krigsförbrytelser. Men en del har inte ens hunnit begå några brott, de är precis inkallade, de är någons son, de har en mamma och en pappa. Jag kan förstå om man finner ett sånt här skämt stötande, även om man stödjer Ukraina. Men personligen är det bara roligt att jag är med i ett hörn, som på något vis skulle kunna ge lite nytta eller glädje för Ukraina.

Blom har inte bara en klar åsikt när det gäller Rysslands invasion av Ukraina. Även när det gäller ländernas matkultur är han otvetydig.

– Jag tycker att Ukraina har en mer intressant matkultur än Ryssland. Flera rätter som många tror är ryska har faktiskt sitt ursprung i Ukraina, som borjst och soljanka.

Det sägs att oerhört mycket dill konsumeras i Ukraina. Så mycket att ryssar brukar kalla ukrainare för ”dillhuvuden”. Hur ställer du dig till detta?

ANNONS

– Jo, man äter väldigt mycket torkad dill i Östeuropa överlag. I andra delar av Europa, som Frankrike och Storbritannien, är dill nästan omöjligt att få tag på.

LÄS MER:Edward Bloms livsviktiga regler för livsnjutare

LÄS MER:Höjd alkoholskatt leder bara till mindre lyckliga människor

LÄS MER:​Inga cocktailpartyn för Edward Blom

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS