Författaren och Inti Chavez Perez tycker att flera ledamöter i Svenska Akademien behöver sluta om förtroendet ska kunna förnyas.
Författaren och Inti Chavez Perez tycker att flera ledamöter i Svenska Akademien behöver sluta om förtroendet ska kunna förnyas. Bild: Anna Svanberg

"Svenska Akademien behöver en rejäl utrensning"

Inti Chavez Perez, initiativtagare till författaruppropet mot Svenska Akademien, tycker det var ett mycket bra beslut att skjuta upp årets Nobelpris.

ANNONS
|

– Att dela ut det i år hade skadat prisets anseende. Nu får Akademien tid att rensa upp bland sina ledamöter, skapa modernare stadgar och därigenom få ett förnyat förtroende.

Men han anser inte att de åtgärder som Akademien presenterar är tillräckliga.

– Det behövs nya medlemmar som inte är insyltade, men det räcker inte med nytt blod, nya personer riskerar att socialiseras in i den rådande kulturen. Det behövs en rejäl utrensning.

Det är framför allt Horace Engdahl och Sture Allén som måste sluta, menar han.

– Särskilt allvarligt är det när det gäller Horace Engdahl som försvarat Kulturprofilen och framhållit honom som en förebild för unga män.

ANNONS

Inti Chavez Perez tror inte att det går att reparera Svenska Akademiens anseende med Engdahl kvar som ledamot.

– De kvarvarande ledamöterna har visat på liten insikt i allvaret i det som har hänt, det har förminskats gång på gång.

Han är skeptisk till ordningen att ledamöterna i Akademien väljs på livstid.

– Man träffas torsdag efter torsdag och blir kompisar. Vänskapskorruption blir ett problem. Det borde vara tidsbegränsade mandatperioder i Akademien som kan förnyas om förtroendet finns kvar.

LÄS MER:Författare planerar upprop mot Akademien

LÄS MER:Upprop mot sexismen i Svenska Akademien

ANNONS