Inti Chavez Perez har startat ett upprop bland författare.
Inti Chavez Perez har startat ett upprop bland författare. Bild: Anna Svanberg

Författare planerar upprop mot Akademien

Författaren och debattören Inti Chavez Perez har tagit initiativet till ett författarupprop som ska visa sin misstro mot Svenska Akademien i sin nuvarande form.

ANNONS
|

– Svenska Akademien har en viktig position i kulturvärlden. Vi måste som yrkesgrupp kritisera att sexuella trakasserier fått pågå under decennier och dessutom fått ekonomiskt understöd.

Inti Chavez Perez menar att Akademiens ledarskapskultur riskerar att smitta av sig på andra ledare inom kulturvärlden.

– Vi författare jobbar ofta ensamma och är i beroendeställning till arrangörer och jurygrupper. Det finns en inbyggd utsatthet i kultursektorn.

Han ser gärna att uppropet visar sitt stöd för avgående ständiga sekreteraren Sara Danius.

– Hon är den enda som gjort något åt detta, nu anklagas hon för att vara en dålig ledare. Jag tolkar det som att de tycker att hon är obekväm. Det är alltid den som reder ut i sexistiska strukturer som är obekväm.

ANNONS

Vad hoppas du att uppropet ska leda till?

– Jag hoppas att det leder till att Akademiens ledamöter tar sitt förnuft till fånga och förstår att Svenska Akademien i sin nuvarande form har förbrukat sitt förtroende och sin legitimitet och att de därmed borde lämna sina uppdrag. Jag hoppas att det inte blir så att gubbväldet fortsätter. Så får det inte bli.

Hur har intresset varit för att skriva på uppropet?

– Det har varit stort. Det ska blir intressant att se hur många som tillkommer under dagen. Nu är vi 35 författare som jobbar med att utforma en text som alla kan skriva under.

När och var kommer det att publiceras?

– Troligtvis på lördagen. Det är inte bestämt var ännu. Flera redaktioner har hört av sig.

ANNONS