Stora protester mot planerade kulturnedskärningar

Hundratals göteborgare tog på måndagen chansen att visa sitt missnöje mot de planerade nedskärningarna inom Göteborgs kulturliv.
– Äldre och sjuka har svårt att göra sin röst hörd, så därför vill jag göra min röst hörd, sa Jan-Erik Holgersson.

ANNONS
|

Inför mötet hade ett hundratal personer samlats utanför Stadsbiblioteket på Götaplatsen. Flera höll upp banderoller, andra höll tal. En av dem var Martin Johansson från nätverket "Allt åt alla".

– Vi har sett nedskärningar i sjukvården, skolan, men också i kulturen. Vi vill se ett annat samhälle som utgår från våra behov. Så vi ska besöka mötet och berätta detta för kulturnämnden.

LÄS MER:Budgetstrid i kulturnämnden – beslutet uppskjutet

Han ville dock inte resonera kring det faktum att politikerna trots allt har en beslutad budgetram att förhålla sig till.

– Vi vill bygga en annan stad som bygger på våra ambitioner, våra mål och våra drömmar. Och vi ser att det finns en rörelse för att bygga den. Jag tror inte att människor i den här staden är nöjda över de beslut som tas av politikerna.

ANNONS

LÄS MER:Axel Josefson (M): Det blir inga extra pengar

Namnunderskrifter överlämnades

Kort därefter, på den frågestund från allmänheten som föregick kulturnämndens sammanträde inne i stora hörsalen på Stadsbiblioteket hade upp emot 200 personer samlats.

Jan-Erik Holgersson arbetar som volontär på äldreboenden i Göteborg, och argumenterade för att en av de på förhand nedläggningshotad verksamheterna, Speldags, skulle få vara kvar.

LÄS MER:Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

– Äldre och sjuka har svårt att göra sin röst hörd, så därför vill jag göra min röst hörd. Om olika behov ska ställas mot varandra, så kan människor som inte kan ta sig till 300m2 ta en spårvagn till ett annat bibliotek. De äldre är beroende av att kulturen kan komma hem till dem.

Han fick av politikerna svaret att det inte finns något skarpt förslag om att lägga ner Speldags.

En annan åhörare överlämnade en lista över de 3 000 namn på personer som undertecknat en namninsamling för att behålla Hjällbo bibliotek, som under förra veckan var nedläggningshotat.

LÄS MER:Speldags hotat– tusentals spelningar på äldreboenden kan försvinna

Beslutet uppskjutet

En annan som räckte upp handen var Eva Stolpe, som frågade om skattehöjningar eller annan översyn av den kommunala verksamheten kunde bli aktuella för att kunna skjuta till mer kulturpengar.

– Det är ute i verksamheterna som nedskärningarna drabbar. Kan ni i stället driva frågan om att se över byråkratin, kommunikatörerna eller antalet chefsnivåer?

ANNONS

Rungande applåder.

LÄS MER:Kulturens nedskärningar kostar som en takvåning i Stockholm

Hon fick svaret från flera partier att några höjningar av kommunalskatten i nuläget inte är aktuella.

De oroliga åhörarna får dock fortsatt hålla andan. Under nämndsammanträdet valde man att skjuta på budgetförslaget efter att den rödgrönrosa oppositionen, D och SD samtliga röstat för att förslaget skulle återremitteras. Dessutom gick de rödgrönrosas förslag om att be kommunstyrelsen om mer pengar igenom.

LÄS MER:Harald Treutiger: "Riktigt tragiskt om de snålar in på den grejen"

ANNONS