Författaren Sofia Nordin.
Författaren Sofia Nordin. Bild: Sara Moritz

Starkt om vänskap utan gränser

Sofia Nordin tar sig an ett tungt ämne med ungdomsromanen Allt ska brinna. Bella Stenberg läser en hyllning till vänskap, mod och att inte vara som alla andra.

ANNONS
|

Redan på första sidan är det tydligt att något har gått fel. Det är fulhöst och Agnes är på väg mot skogen med tre flaskor tändvätska. Allt ska brinna.

LÄS MER: Sofia Nordin – Atomer

Det är Agnes i ett nötskal. Förberedd och försiktig, och modigare än hon själv inser. Men egentligen handlar det om Minna. Bästa vännen, krigarsystern, revolutionären. Hon som tar fram nya sidor av Agnes.

I fjärde klass hittade de varandra, på flykt från gympan och brännbollen. Skolket blev en revolution, en protest som ledde till att gympan blev mer än bollmobbning. Nu har de hunnit bli sjutton år. Minna sprutar ur sig idéer om att förändra världen och Agnes hänger på. De har gått med i och hoppat av Grön ungdom och Ung vänster och krigar mot patriarkatet och köttätarnormen. Där finns många både fina och tänkvärda scener.

ANNONS

Symbiotisk vänskap

Samtidigt är det tydligt att Minna som är gränslös, känner starkare än de flesta och brinner mer än alla andra inte mår bra. Så småningom får hon en diagnos. Agnes försöker skydda genom det deppiga, men räcker inte till. Som så ofta i ungdomsinriktade böcker är de vuxna i bakgrunden, och här blir det extra sorgligt när föräldrarna inte ser. Däremot finns det en rektor som får ge uppskattning till sina stridbara elever.

Vänskapen är stark och på gränsen till symbiotisk. Det är svårt för Agnes att hantera att hon blir ensam kvar. Minna letar nya sätt att självmedicinera och ett av dem är att skaffa pojkvän.

Med Agnes som berättare får läsaren bara ena sidan. Därför blir det, på samma sätt som för henne, svårt att förstå delar av Minnas förvandling. Kanske är det inte konstigare än att även den starkaste tonåring (eller vuxen) bär på ett bekräftelsebehov, och en av de tydligaste normerna för det är förhållanden. Och normer är svåra att stå emot.

LÄS MER: Sofia Nordin – Utanmyr

Sofia Nordin har tagit sig an ett tungt ämne, men gör det inkännande och utan att väja för mörkret. Det märks redan från första sidan att det inte slutar lyckligt för alla. Trots det är Allt ska brinna en hyllning till vänskap, mod och att inte vara som alla andra.

ANNONS
ANNONS