Stadsteaterns program 2023/2024 – pjäs om IFK Göteborg

Pontus Stenshälls sista insats som konstnärlig ledare på Stadsteatern är spelåret 2023/2024, som börjar med Virginia Woolf och landar i Shakespeare. Och i februari avslutar Gertrud Larsson sin Göteborgstrilogi – med avstamp i Blåvitts Uefacup-seger 1982.

ANNONS
|

Stadsteatern i Göteborg har presenterat spelplanen för 2023/2024, vilket är den sista repertoaren signerad den omdiskuterade konstnärlige ledaren Pontus Stenshäll. Sju nyskrivna pjäser samsas med Shakespeare, Virginia Woolf, Monica Zetterlund och Beatles. Och Blåvitt.

”Änglarna, finns dom?” är tredje delen i Gertrud Larssons Göteborgstrilogi efter ”Tidningshuset som Gud glömde” och ”Vi hade i alla fall tur med ramavtalet”. I stället för GP eller kommunen är det nu IFK Göteborg som utgör fonden. Samtidigt som de tar sitt Uefacup-guld 1982 marscherar tusentals på gatorna för fred och mot kärnvapen – ett slags kulmen på ett Sverige i förändring, som i pjäsen landar i ett kyligt 2022.

ANNONS

– Jag tycker det är intressant att jämföra 1982 och 2022, tidsandan har förändrats fullständigt. Då var fredsrörelsen på topp och nu är vi på väg in i Nato, säger dramatikern Gertrud Larsson.

Blåvitts och fredsrörelsens fall

Själv var hon tio år 1982 och minns kärnvapenhotet som sin tids klimathot – det som orsakade existentiell ångest och drev människor ut på gatorna för att demonstrera. Fredsrörelsen har för sedan dess förlorat sin genomslagskraft, inte helt olikt IFK Göteborgs A-lag.

Pjäsens nutida passage följer bland annat en övervintrad fredsaktivist som protesterar mot Försvarsmaktens skjutfält i södra skärgården, samtidigt som Häcken vinner allsvenskt guld.

– 1982 var det nog ingen som kunde gissa att Häcken i dag skulle vara stans bästa fotbollslag, säger Gertrud Larsson.

På Stora scen dyker ensemblen även ner i två olika konstnärsöden, först i ”Mary Shelleys värld” av Sisela Lindblom och därefter i Klas Abrahamssons ”Monicas vals”, som skildrar Monica Zetterlund i och utanför rampljuset.

Sist ut av teaterns egna uppsättningar på Stora scen är Shakespears ”Hamlet” i regi av Kristina Hagström-Ståhl. Teatern utlovar ”en musikaliskt driven nyöversättning av pjäsernas pjäs, en uppsättning som vill överskrida historiens gränser.”

Stefan Sporsén spelar Beatles

Därutöver gästas göteborgarna av den tyska teatern Schaubühne i Berlin, där den hyllade regissören Katie Mitchell regisserat en uppsättning av Virginia Woolfs ”Orlando” från 1928. Tillbaka är även 1 2 3 Schtunk som ger sig i kast med Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”.

ANNONS

I Studion och på Lilla scen blir det flera urpremiärer av nyskriven svensk dramatik: artisten Lars Demian bjuder på en musikalisk rövarsaga med arton specialskrivna låtar, Iggy Malmborg gör ”mikropjäser” och Gunilla Nyroos regisserar Lolo Ambles varma relationskomedi ”En kort evighet”.

Mer musik blir det när Stefan Sporsén, Micke Isacson, Mathias ”Gian” Kündig, Benny Karlsson, Stephen Sahlin, Per Umaerus och Marta Andersson-Larson river av Beatleshits i föreställningen ”Yeah! Yeah! Yeah! – It was 60 years ago today”.

Biljetterna till 2023/2024 släpps den 24 maj.

Stadsteatern i Göteborg 2023/2024

Orlando

Spelas 1 och 2 september på Stora Scen

Spelas på tyska, textas på engelska

Av: Virginia Woolf

Regi: Katie Mitchell

Mary Shelleys värld

Urpremiär 22 september på Stora Scen

Av och regi: Sisela Lindblom

Stugfeber

Urpremiär 23 september på Studion

Av: Lars Demian

Regi: Hugo Aavaranta Hansén

Försök 1, 2 och 3

Urpremiärer 13 oktober, 2 november och 24 november på Lilla Scen

Av och regi: Iggy Malmborg

Yeah! Yeah! Yeah! – It was 60 years ago today

Premiär 27 oktober

Musik av: The Beatles

Monicas vals

Premiär 1 december på Stora Scen

Av: Klas Abrahamsson

Regi: Ragna Wei

En kort evighet

Urpremiär 15 december på Studion

Av: Lolo Amble

Regi: Gunilla Nyroos

Hilda

Sverigepremiär 26 januari på Lilla Scen

Av: Marie NDiaye

Regi: Gustav Englund

Änglarna, finns dom?

Urpremiär 16 februari på Stora Scen

Av: Gertrud Larsson

Regi: Olle Törnqvist

Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” enligt 1 2 3 Schtunk

Gästspel 8 och 9 mars på Stora Scen

Av: Ingmar Bergman

Bearbetning: 1 2 3 Schtunk och Lena Fridell

Bad Roads

Premiär 15 mars på Studion

Av: Natalka Vorozjbyt

Regi: Tamara Trunova

Hamlet

Premiär 6 april på Stora Scen

Av: William Shakespeare

Översättning och regi: Kristina Hagström-Ståhl

LÄS MER:Pontus Stenshäll säger hej då till Göteborgs stadsteater

LÄS MER:Linda Zachrison blir ny konstnärlig ledare för Stadsteatern

LÄS MER:Många gånger har jag vridit mig i stolen på Stadsteatern

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS