Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Benny Fredriksson. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stadsteaterns förre vd Benny Fredriksson död

Benny Fredriksson, tidigare vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sörjs av Kultursverige.

"Alla våra tankar går i denna stund till Bennys familj. Benny Fredriksson har under sina många år i Stockholms stad varit en högt värderad och mycket betydelsefull medarbetare. Han har varit en ledande personlighet i stadens och landets kulturliv. Vi är många som i dag känner en djup sorg över Bennys allt för tidiga bortgång", skriver Ingela Lindh, vd för Stadshus AB, och Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, i ett pressmeddelande.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

"Bestörtning och sorg"

Fredriksson var även skådespelare och regissör, utbildad vid scenskolan i Stockholm. Han har arbetat vid Riksteatern (1982–1990) och vid Stockholms stadsteater där han blev teaterchef 2002. Under sina tolv år på posten hade hela 381 produktioner premiär.

Beskedet om Benny Fredrikssons bortgång tas emot med förstämning i Kultursverige.

"Det är med bestörtning och sorg vi på Dramaten har mottagit beskedet om Benny Fredrikssons bortgång. Han var en stor teaterledare som genom många år har haft en enastående betydelse för svenskt teaterliv. Alla mina tankar är nu hos hans familj och dem som stod honom närmast", säger Eirik Stubø, teaterchef på Dramaten, i ett pressmeddelande.

Anna Takanen, teaterchef på Kulturhuset Stadsteater, skriver på sin Facebooksida: "Helt ofattbart. Våldsamt sorg. Alla tankar till Bennys familj."

Sångerskan Lisa Nilsson skriver på Twitter: "Jag är bortom förstånd, förtvivlan och chockad över din hastiga bortgång".

Jonas Gardell skriver på Instagram: "Benny Fredriksson var en inspirerande, irriterande, utmanande och uppmanande underbar vän och arbetskamrat."

Operasångerskan Malena Ernman skriver på Twitter: "Benny Fredriksson var en kär vän och en otroligt framgångsrik teaterchef som brann för teatern, publiken och folkbildningen. Hans kärlek till teater och konst var så stark att den fysiskt gick att ta på. Det är nästan omöjligt att ta in att han är borta."

Björn Sandmark, vd på Göteborgs stadsteater, skriver på Facebook: "Nattens gnistrande iskyla har gått över i en klar ochsolig dag när solen värmer för första gången i år. Låt den värma Bennys familj, vänner och alla andra som är ledsna idag."

1989 gifte Benny Fredriksson sig med operasångerskan Anne Sofie von Otter.

2013 blev han vd för Kulturhuset Stadsteatern. Han avgick från sin tjänst den 7 december 2017 efter att ha anklagats för en hård ledarstil i samband med en granskning i spåren av metoo.

Fredriksson gick bort under en vistelse i Australien där han befann sig tillsammans med sin fru som skulle uppträda med Sydney Symphony Orchestra den 22–24 mars, enligt Dagens Nyheter. Benny Fredriksson blev 58 år.

Under söndagen meddelade Stadsteatern kulturhuset att kvällens föreställningar Du & jag, Åtta kvinnor och My fair lady ställs in. På söndagen kommer också en minnesstund att hållas.