Filmregissören Goran Kapetanović poserar för Sommar i P1. Han lutar sig mot en björk. Han har blomsterkrans. Randig mörkblå overshirt över en rödrutig skjorta och svart t-shirt. Han har ett rejält skägg och stora glasögon med svarta bågar.
Goran Kapetanović berättar om kriget i Sarajevo på ett sätt som fullständigt griper tag i en. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Goran Kapetanović

Den hyllade regissören Goran Kapetanović berättar om när kriget kom till Sarajevo. Genom sin ärlighet, detaljrikedom och imponerande dramaturgi blir historien om flykten verklig på ett unikt sätt. Det är ett av de bästa sommarprat som GP:s recensent har hört.

ANNONS
|

"Vad fan gör du här?”

Goran Kapetanović är sjutton år och möter sin flickväns blick genom dörröppningen. Dagen innan hade de kommit överens. Kriget var på väg till Sarajevo och de skulle ha sex för första gången.

Men det var igår. Innan bomberna hade börjat falla över staden, innan alla prioriteringar kastats omkull.

Han vet inte vad han ska säga. För vad gjorde han där? Hur hade han tänkt egentligen?

LÄS MER:Sommar i P1: Olga Persson

Vem?

Goran Kapetanović är 46 år, född i Sarajevo och bosatt i Malmö. Han är filmregissör och manusförfattare,

Han har vunnit många internationella priser för sina kortfilmer. 2016 kom långfilmsdebuten ”Min faster i Sarajevo”, för vilken han fick ta emot en Guldbagge för bästa regi.

2020 fick han också stor uppmärksamhet när SVT sände den hyllade thrillerserien ”Kalifat”. För tillfället är han aktuell med serien ”Den som dräper – mörkret”.

Goran Kapetanović berättar historien om kriget. Om hur etnicitet och religion plötsligt blev viktigt. Hur grannar vände sig mot varandra och de många omöjliga besluten. Om den desperata flykten.

ANNONS

Berättelsen hade kunnat vara strukturerad som en actionfilm. Ett staplande av adrenalinstinna och uppumpade scener. Allt det finns egentligen där. Men filmregissören Kapetanović behandlar i stället sin historia som ett väl genomtänkt drama.

Han glömmer inte av det där vardagliga. Det mänskliga, i brist på bättre ord.

LÄS MER:Sommar i P1: Peter Carlsson

Som när en granat spränger bort hans rum och han inser att de måste fly. Då tänker han på hur han nog missar nästa avsnitt av ”Beverly Hills 90210”. Och han som var så orolig för Donna som var gravid. Skulle hon behålla barnet?

Det är en berättarkonst som, tillsammans med ett fantastiskt språk och en nästan perfekt låtlista, får en att sugas in och själv gå omkring i hans vackert uppmålade bilder. Allt känns på riktigt.

Så när han sen berättar om hur något är fel med hans föräldrars kram. Hur han märker att de säger hej då. Att de ska separeras från sin pappa. Då spricker det. "Alla går sönder på ett eller annat sätt”, säger Goran Kapetanović om hur det är att uppleva krig. Själv kanske jag aldrig kommer att veta, men som lyssnare kan jag ändå känna att det är sant.

LÄS MER:Sommar i P1: Merit Hemmingson

LÄS MER:Sommar i P1: Jonas Karlsson

Sommarpratare 30/7:

Gunhild ”Ninis” Rosqvist, professor i geografi, glaciolog

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS