Merit Hemmingsson är dagens sommarpratare i ”Sommar i P1”.
Merit Hemmingsson är dagens sommarpratare i ”Sommar i P1”. Bild: Karl Melander

Sommar i P1: Merit Hemmingson

Organisten som var stor på 70-talet med sina folkmusiktolkningar har fått en ny revival. Det hindrar henne inte från att ägna en hel del tid åt Gotlandsporr – menar GP:s recensent Björn Werner.

ANNONS
|

För alla Merit Hemmingson-fans därute har public service-slanten varit värd varenda krona. Inom loppet av ett år har hennes liv detaljbehandlats inte bara en, två utan nu tre gånger. En söndagsintervju, en timme P2 Dokumentär och nu slutligen hennes eget Sommarprat i P1.

För oss lite mindre inbitna kan det framstå som helt osannolikt mycket uppmärksamhet för en artist som hade sin storhetstid på 70-talet. Hennes svängiga tolkningar av svenska folksånger håller för all del fortfarande, inte minst ”Jämtländsk brudmarsch ’73” med sitt grooviga discosound. Och visst är hennes berättelser om sitt vilda liv i jazz-erans New York såväl som hennes ofiltrerade kärlek till musiken rakt av inspirerande. Men det räcker inte riktigt för att hålla mig igång genom sommarpratet.

ANNONS

Vem?

Merit Hemmingson är född 1940 i byn Gärdsta i Marby socken i Jämtland och bor på Gotland. Hon är en svensk organist, kompositör och sångare.

Hon är framförallt känd för sina poptolkningar av svensk folkmusik, som hon gjorde under tidigt 70-tal.

För det finns gränser för hur mycket Gotlandsporr som bör luftas i offentligheten. Här kommer Hemmingson farligt nära, när hon både prisar den ”exotiska” ön och spelar upp sin hyllningslåt ”Rauk”. För att inte tala om pekoralernas pekoral – att önska sig fred på jorden. Något Hemmingson gör inte bara i tal utan också i ton med låten ”Peace for the planet”. En kvinnoröst viskar ”peace, peace, peace”, ackompanjerat av dimmiga etno-harmonier.

Det är lite väl. Men vad gör väl det. Hemmingsons livsgärning (om än kanske inte sommarprat) är värt all beröm: Hon verkar livet igenom ha följt sitt eget hjärta utan hänsyn till något annat än hennes egen lust. Då blir det i bästa fall just såhär. Ibland genialt. Ibland lite banalt.

Sommarpratare 28/7:

Peter Carlsson, vd Northvolt

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS