Björn Natthiko Lindeblad har sommarpratat en gång tidigare, 2012.
Björn Natthiko Lindeblad har sommarpratat en gång tidigare, 2012.

Sommar i P1: Björn Natthiko Lindeblad

Björn Natthiko Lindeblads sommarprat kretsar enbart kring dödens olika ansikten. Och göteborgaren ger lyssnaren en fin, ibland till och med vacker, timme.

ANNONS
|

Han är ganska bra på att ge det ogenomträngliga mörkret en omgång, Björn Natthiko Lindeblad. Den föredetta buddistmunken har haft ett minst sagt föränderligt liv. Han har, förutom att munka runt, hunnit med att skriva böcker och iklä sig rollen som företagsledare.

Göteborgaren har också fråntagits flera familjemedlemmar under senare år, och fick 2018 diagnosen ALS. Det är nästan enbart vid dessa ämnen, och vad de innebär, som han dröjer under denna timme: livets slut.

Ofta när man styr in i döden utan säkerhetslina kan det förefalla lite, tja, effektsökande. Eller så kan allt elände kännas så förfärligt tätt att man stänger ner hela instrumentpanelen i skallen.

ANNONS

”Men vi reser inte ut i någon blind dödsmässa”

Ingen av dessa känslor undkommer lyssnaren under Natthiko Lindeblads sommarprogram. Bitvis använder han döden så mycket att den slutar att kännas. Bitvis blir det också, en annan effekt som ämnet kan medföra, för många livsvisdomar på alldeles för lite yta.

Men samtidigt reser vi inte ut i någon blind dödsmässa här. Björn Natthiko Lindeblad kan vrida om sitt språk så att saker blir synliga, och liksom lite nya. Han kan berätta familjehistorier utan att spräcka dem med romantik eller gråtmildhet.

LÄS MER:Sommar i P1: Gry Forssell

Och trots att den gamle munken har en retlig tendens till förandlighet, trots att hastigheten hasar på slutet, så är denna timme fin. Den är också djävulsk. Vid ett par tillfällen är den till och med vacker, nästan trygg.

Sommarpratare 27/6: Micael Bydén, överbefälhavare

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS