Skandiamannen är en klassisk filmskurk

Skandiamannen Stig Engström passade inte in i utredarnas bild av hur en mördare ska se ut. Caroline Hainer synar handlovsväskan och den svarta urtavlan och ser en klassisk filmskurk komma undan.

ANNONS

Hade Palmeutredarna konsulterat en filmvetare om Stig Engström hade utslaget blivit: skyldig. Inte bara är hans ansikte är en blandning av Jerry Seinfelds ärkefiende Newman och hårdkokta James Spader i ”The Blacklist”. Han har också filmskurkens klassiska attribut: rock att gömma sig under, nätta loafers att ljudlöst försvinna med och en skrytaccessoar. I Engströms fall i form av en klocka med mörk urtavla han envisas med att både visa och tala om när helst han kan.

Mycket annat leder den popkulturellt bevandrade till samma slutledning. Som barn gick Stig Engström klädd i en grön, engelsk militäruniform och lekte med krigsleksaker enligt en intervju från 1982 i en artikelserie i SvD om kvinnliga och manliga egenskaper. I ett test där man kan se vart på skalan man hamnar prickar Engström in flera ”kvinnliga poäng” och avfärdas därför från utredningen av spaningsledaren Hans Holmér. Stig Engström var, enligt Holmér, ”eventuellt tvåkönad”.

ANNONS

Skurkar älskar att dra blicken till någonting ovidkommande hos dem själva.

Det finns mycket svindlande i detta. Om man bortser från det vansinniga i att dela in egenskaper som ”hemlighetsfull” och ”foglig” i könstillhörighet, så är det intressant, minst sagt, att en man med ”kvinnliga” attribut inte kan ha begått ett brott. Man undrar – går poliser aldrig på bio? Såg de inte ”Diamantfeber” när den kom 1971 – med skurkarna Mr. Wint och Mr. Kidd? Blofeld? Har de inte sett Hitchcocks ”Repet”? ”Riddarfalken från Malta”? Gemensamt för dessa är demonstrativa, stereotypt homosexuella skurkar. Även om man missar signalerna (de är oerhört stereotypa) så ser man de gemensamma dragen i loafers och skrytaccessoarer som Blofelds katt och lillfingerring och Cairos manikyrerade naglar. Skurkar älskar att dra blicken till någonting ovidkommande hos dem själva.

Största beviset av dem alla är ändå detta: Engström har en liten väska med långt handtag, på den tiden kallad bögslunga eftersom bögar svänger så med sina handleder och handväskor.

LÄS MER:Det här är Skandiamannen Stig Engström – utpekad som Palmes mördare

LÄS MER:Därför kan Skandiamannen ha sökt rampljuset

Ändå är ”eventuellt tvåkönad” knappast orden som dyker upp när man ser bilder på honom: en knubbig herre i rock, stora glasögon och grov gubbkeps nedtryckt på den breda hjässan. I en bildserie bär han byxor och kavaj som inte matchar, men ser återigen till att armbandsuret (denna gång med ljus urtavla!) kommer i fokus. För en filmvetare, som sagt, blir det uppenbart. Att gärningsmannen ”varit dold i ljusan dag” följer bara manus.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS