Simon Larson spelar Karl-Bertil Jonsson i nya filmen

Nästa vecka drar inspelningen igång av den nya Karl-Bertil Jonsson-filmen. Nu står det klart vilka som kommer att spela de ikoniska karaktärerna Tyko, Marianne och Karl-Bertil själv.

ANNONS
|

Sedan tidigare har det varit känt att Hannes Holm ska regissera en otecknad variant av Karl-Bertil Jonsson. Inspelningen börjar nästa vecka på utvalda platser runt om i Göteborg.

– För mig är det viktigt att det vi gör är en saga. Många tar för givet att berättelsen om Karl-Bertil utspelar sig i Stockholm eftersom det finns en del sådana markörer i den tecknade filmen. För mig kan det likaväl vara Göteborg eller Borås, sade Hannes Holm till GP tidigare under hösten.

LÄS MER:Här ska sagan om Karl-Bertil Jonsson bli film i Göteborg

Än så länge har det varit hemligt vilka som ska synas i filmen. Men nu står det klart att kända namn som Gunilla Röör, Adam Pålsson, Peter Dalle, Josefin Neldén och Claes Månsson kommer att dyka upp.

ANNONS

Jonas Karlsson spelar Tyko

I de tyngre familjen Jonsson-rollerna får vi se Jonas Karlsson som Tyko och Jennie Silfverhjelm som Marianne.

Titelrollen själv spelas av värmlänningen Simon Larson, som Hannes Holm beskriver som en stor talang. Simon Larson har tidigare gjort roller i Les Misérables på Wermlandsoperan och Sweeney Todd på Värmlandsteatern

– I julas pratade vi i familjen om att jag såg ut precis som Karl-Bertil. Tänk, sade vi, om dom skulle sätta upp Karl-Bertil Jonsson någonstans. När vi sedan såg att det skulle bli en film och att de behövde skådespelare gick jag igång stenhårt och sökte direkt. Och nu är jag Karl-Bertil! Det ska bli helt otroligt kul, kommenterar Simon Larson i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Här är filmerna som spelas in i Västra Götaland i höst

Dramatisering av Karl-Bertil från 1975

Filmen är en dramatisering av Per Åhlins och Tage Danielssons populära kortfilm ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” från 1975 som traditionsenligt spelas under julafton. Biopremiären är planerad till november 2021.

– Det finns säkert de som tycker att detta är ett helgerån. Karl-Bertil är en klassiker, men det är ”Hamlet” också och den har gjorts massor av gånger. Det gäller att vårda berättelsen utan bli puritan, konstaterade Hannes Holm för GP i september.

Här är skådespelarna som dyker upp i filmen

Simon Larson, Jonas Karlsson, Jennie Silfverhjelm, Sonja Holm, Vanna Rosenberg, Filip Berg, Ingela Olsson, Claes Månsson, Gunilla Röör, Adam Pålsson, Peter Dalle, Josefin Neldén, Carla Sehn, Dag Malmberg, Lotta Ramel, Josephine Bauer, Jesper Malm, Ruben Lopez och Sigrid Johnson.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS