Sierskor blir sällan förstådda, ej heller i Iraqi bodies ”Sibyl”.
Sierskor blir sällan förstådda, ej heller i Iraqi bodies ”Sibyl”. Bild: Iraqi bodies

Lis Hellström Sveningson: Recension: ”Sibyl” av Iraqi bodies på Teater Trixter

I föreställningen ”Sibyl” som spelas på Teater Trixter utforskar gruppen Iraqi bodies sierskan som gestalt. Lis Hellström Sveningson ser långsamma rörelser som stannar i det fördolda.

ANNONS
|

Iraqi bodies fördjupar sig i olika filosofier, myter och symboler och försöker ge sina rön scenisk form. Den teoretiska överbyggnaden är alltid tung, det är där gruppen lägger tyngdpunkten, medlemmarna vill borra på djupet, men för mig hamnar tankegodset ibland i vägen. I ”Sibyl” är det sierskan, med förmåga att förutsäga vad som ska ske, som utforskas. Eller mer exakt, i vilket ögonblick i tiden befinner sig sibyllan? Iraqi bodies förutskickar en rörelse mellan det banala, profana och sakrala. Det senare sätter stämningen i foajén.

Undersökningen sker i en stor kub på Teater Trixters scen. 23 åskådare ryms i stolsraderna på tre sidor utanför. Kuben mer anas än syns, fast jag sitter så nära. Svart mörker och en lång tystnad inleder. Svagt, svagt träder ljud fram. En mässande mansröst, flera röster, ibland i kör. Ett glest ljus silar över kuben. Sidorna är täckta med transparenta slöjor och jag uppfattar en gestalt (Anmar Taha) därinne. Iklädd hatt och lång rock rör han sig sakta. Det är något fördolt som sker. Att begripa sig på ”Sibyl” kräver rekapitulation.

ANNONS

Vad de säger är omöjligt att höra, men det är väl poängen

Men en rörelse blir uppenbar, ett band – tänk löpband på gymmet – med ett oklart mönster rullar på scenen. Kanske den obevekliga tidens gång. Iraqi bodies värnar det visuella och är bra på att skapa tablåer. Så även här, men rörelserna är utdragna, oftast långsamma intill statiska.

När ljuset avslöjar ett par öppningar i den bakre väggen ser det först ut som skärmar, men det är två levande ansikten som visar sig. De talar viskande. Vad de säger är omöjligt att höra, men det är väl poängen. Sierskor blir sällan förstådda.

Här tar sig den ena (Fia Adler Sandblad) långsamt krypande ut ur sitt hål. Klädd i flammande rött med en pärm under armen erövrar hon det rullande bandet. Sierskan ställer sig i tiden, eller snarare rör sig i den. Skådespelaren parerar hastigheten, både framlänges och baklänges.

Sedan sänks taket, sierskan pressas ner. Hon har talat

Efter en lång vandring, i ökat tempo, brister vrålet ut. Jag hör "satan" i ordströmmen och sierskans vrede understryks med rök och flammande eld ur golvet. Sedan sänks taket, sierskan pressas ner. Hon har talat.

Bara susande ljud återstår i mörkret. Det är svårt att avgöra om de hör till föreställningen eller är stadens brus, som alltid tränger in hos Trixter.

Bäst som vi drar andan och tror att det är slut braskar lysrören i kuben och där står hon, sierskan, stolt och rak. Men sedan är det slut. Sierskan förblir instängd i kuben och tiden. Var det så enkelt Iraqi bodies hade tänkt?

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Recension: ”Vaults of heaven” på Göteborgsoperan

LÄS MER:Recension: ”Anna Vnuk är Bastarden” på Göteborgs stadsteater

LÄS MER:Recension: ”Spiti – the house of us” på Atalante

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS