Saltkråkan-skådespelaren Torsten Wahlund död

Torsten Wahlund som spelade Malins fästman Peter i tv-serien Saltkråkan har dött, rapporterar Kulturnytt. Han har medverkat i drygt 60 film- och tv-produktioner.

ANNONS
|

Torsten Wahlund studerade vid Dramatens elevskola 1956–1959 och fick sitt genombrott som ungdomsbrottsling i tv-rättegången Ungdom och brott 1960.

Han sågs i tv-serier som Varuhuset och Tre kärlekar, men mest känd i tv-rutan är han nog för sin roll som Saltkråkan-Malins fästman Peter Malm i den populära tv-serien.

Förutom tv-karriären har han genom åren läst in flera böcker, och har fått smeknamnet ”Ljudbokskungen”. Hans röst kan bland annat höras i några av böckerna om Narnia, Björn Hellbergs Sten Wall-böcker och flera romaner av Sjöwall-Wahlöö.

Enligt en intervju med DN år 2018, när han var 80, hade han då läst in näst intill 300 ljudböcker.

ANNONS

– Visst har jag funderat på att gå i pension, men det här är så kul. Jag kan inte låta bli att jobba, sa han då till tidningen.

Förutom böcker hörs Torsten Wahlund som röstskådespelare i en lång lista filmer. Han har bland annat varit Dumbledore i den svenska dubbningen av Harry Potter, Trollkungen i Frost och berättarrösten i Kalle och Chokladfabriken.

Han blev 85 år gammal.

LÄS MER:Ljudet har tagit över Bokmässan

LÄS MER:SVT spelar in ny "Saltkråkan"

LÄS MER:Okända Johanna har en av landets kändaste röster

ANNONS